20 C
Пловдив
събота, юли 13, 2024

Община Каварна ремонтира 130 годишна знакова сграда с пари по „Красива България“

Община Каварна започва ремонт на 130-годишна сграда в центъра на града. Обявена за паметника на културата от местно значение през 1998 г., сградата е собственост на Общината от 20 години, но е загубила част от красотата си под тежестта на времето и климатичните условия. След одобрение по проект „Красива България“ належащият ремонт е  вече възможен. Той е на стойност 166 489 лв., като финансирането по  „Красива България“ е 74 920 лв. Останалата част от сумата за ремонта ще бъде осигурена чрез общинско съфинансиране. Знаковата за града сграда е от важно  значение за града. В него се помещават Обреден дом, Консултативен център на Местна комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни, Психолог в общински консултативен център по проблемите на децата и младежта и общинския сектор Култура.

Историята на местния паметник на културата започва през 1888 г.

В началото част от сградата е била предназначена за жилищни нужди, другата – за хотел. През 1964 г. е преустроена в поликлиника на втория етаж и дюкяни на първия. През 2000 г. Община Каварна става собственик на целия имот и сградата е адаптирана за нуждите на администрацията, като изцяло е запазена нейната автентичност в интериора и фасадата. Години наред обаче сградата  не е реновирана поради липса на средства.

Външният й вид е компрометиран – стара мазилка, напукана и обрушена,  амортизирана е дограма в югоизточната част на втори етаж, както и покривът. Дългогодишни течове са увредили част от конструктивните му елементи, заедно с ребра, летви и покривно покритие. Спомагателните помещения по таванската част са с овлажнени и повредени стени поради течове. Ремонтът не само ще съхрани архитектурната перла на града, но и ще осигури безопасността и комфорта на работещите служители в сградата и на гражданите, които я посещават.

Снимка: Община Каварна

 

 

Related Articles

Транспорт: МРРБ и АПИ работят за свързаност между север и юг в страната

До началото на септември ще бъдат обявени обществени поръчки за инженеринг и строителен надзор за участъка Бяла – Велико Търново, който е третата част...

Ремонтираха още две църкви в община Павел баня

Още две църкви са ремонтирани в община Павел баня, информираха от пресцентъра на администрацията. Православният храм “Свети Димитър” в с. Турия вече е с...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ