29 C
Пловдив
понеделник, юни 17, 2024

Община Добрич стартира проект „Възобновяема енергия и енергийна ефективност“

Община Добрич спечели проект за реновиране на сградата на Спортно училище „Георги С. Раковски“ и Центъра за професионално и личностното развитие – ученическо общежитие. Проект „Възобновяема енергия и енергийна ефективност в община Добрич“ е на стойност над 1,8 млн. лева. Средствата са от Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство 2014 – 2021 г.

Застроена площ на сградата е 2235 кв. м., а разгънатата застроена площ – 10 505 кв. м. Проектът предвижда въвеждане на мерки за енергийна ефективност с цел постигане на близко до нулево потребление. Предвидени са топлинно изолиране на пода – само на Спортното училище, покрива и външните стени – с хоризонтални и вертикални ивици от негорима топлоизолация, подмяна на старата дограма и вратите, обясни ръководителят на проекта инж. Станка Василева.

Ще бъдат изградени съоръжения за производство на топлинна енергия от възобновяеми източници и ще бъде подновена отоплителна инсталация. Ще бъде монтирана автоматична система за управление и мониторинг на топлоподаването, която ще улесни, оптимизира и повиши енергийната ефективност и разхода на енергия.

След края на проекта се очаква сградата да постигне клас А на енергопотребление, спрямо настоящия клас D, и над 76 на сто от потребената енергията за отопление да се доставя от възобновяеми източници – термопомпени агрегати. По изчисления мерките за енергийна ефективност трябва да спестят над 1800 тона въглеродни емисии.

Срокът за изпълнение е до 30 октомври 2023 г. Партньор на проекта е норвежката компания Pirin Holding AS, която се занимава с изграждане на соларни и фотоволтаични паркове и проекти за енергийна ефективност в Европа и Азия, каза нейният главен изпълнителен директор Франк де Вит. Тя оперира в България от 2012 година.

Related Articles

Екстремен велопарк и детски полигон в обновения габровски парк „Баждар“

Най-големият вътрешноградски парк в Габрово – „Баждар“ ще бъде зона за отдих, спорт и забавления. До края на месец юни се очаква да бъде...

Община Плевен реновира къщата на примата Гена Димитрова в родния Беглеж

Има проект за превръщането на сградата в музей Община Плевен има идея за създаване на музей на оперната прима Гена Димитрова в родното й село...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ