24 C
Пловдив
вторник, октомври 3, 2023

Община Видин иска нова индустриална зона в града

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков изпрати редица писма до представители на държавната власт, сред които премиерът Кирил Петков, вицепремиерите Асен Василев и Корнелия Нинова, с настояване Видин да бъде един от регионите, в които ще се изградят нови индустриални зони. За да се случи това, градоначалникът призова и видинските народни представители също да лобират.

В последния публично достъпен вариант на проекта на Националния план за възстановяване и устойчивост е заложено реализирането на „Програма за публична подкрепа за развитие на индустриални зони, паркове и сходни територии и привличане на инвестиции“. В нея се предвижда насочване на 416,5 млн. лв. за дейности, включващи подготовка на терени за инвестиции, изграждане на довеждаща, зелена, специализирана и/или социална инфраструктура в минимум четири индустриални паркове или сходни територии. Както в изпратените официални писма, така и в множество проведени разговори, д-р Ценков изразява категорично становище, че при определянето на тези нови индустриални зони трябва да се даде приоритет на Видин като най-бедния район в ЕС, с висок процент на безработица и увеличаваща се вътрешна миграция.

Сериозните икономически, социални и демографски проблеми, пред които е изправен нашият регион, могат да бъдат преодолени само с целенасочена държавна политика, създаваща предпоставки за реални възможности за инвестиции, осигуряване на трудова заетост и подобряване качеството на живот. Затова общинското ръководство очаква българското правителство да предприеме конкретни и спешни мерки за развитието на Видинския край.

Related Articles

21 общини кандидатстват за средства за по-чист въздух

85 000 домакинства, които се отопляват на дърва и въглища, ще могат да получат безплатно нови уреди До края на октомври 2023 г. е крайният...

Монтират зарядни станции за електромобили в Габрово

Община Габрово подписа договор с дружеството „ФИНЕС – 2“ ЕООД за поставяне на 3 броя колонки за зареждане на електрически превозни средства с включени...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ