11 C
Пловдив
петък, март 29, 2024

Община Бургас с международна награда за зелена урбанизация

Международна награда за зелена урбанизация спечели Община Бургас. С проекта „Опазване и популяризиране на самобитността на рибарско селище Ченгене скеле“, местната управа за първи път участва в Международните награди за жизнени общности (LivCom) и бе удостоена с почетен бронзов приз.

Конкурсът е основан през 1997 г. Той е единствен в света, фокусиращ се върху най-добрите международни практики по отношение управлението на местната околна среда. Целта на наградите LivCom е да се развиват и споделят вдъхновяващи проекти и примери, за да се подобрява качеството на живот чрез създаването на „жизнени общности“.

От 2007 г. насам Екологичната програма на ООН – UNEP – си сътрудничи с LivCom, посредством подписан Меморандум за разбирателство между тях. От 2018 г. към наградите се присъединиха редица експерти на ООН, както и опитни политици, като членове на Независимото жури.

Тази година LivCom получи над 160 регистрации от повече от 30 страни. До Финалите и престижния Форум за зелена урбанизация бяха допуснати общо 22 града с 34 проекта от над 32 държави. Сред тях бе и Бургас. Неговата кандидатура бе представена от Радовеста Стюърт, директор на ОП „Туризъм“ в Община Бургас, на едночасова презентация пред журито.

Критериите, по които бяха оценявани участниците, са благоустрояване на ландшафта и обществените пространства; здравословен начин на живот; политики за устойчиво планиране и управление – опазване на околната среда и зелената икономика и др.

Сред наградените финалисти в отделните демографски категории са:

Категория А: Население до 20 000 души

1-во място, злато: Грейстоунс, Ирландия

2-ро място, сребро: Старият град на Куантан, Малайзия

3-то място, бронз: Бургаски залив, Ченгене скеле, България

Категория Б: Население 20 001 – 75 000 души

1-во място, злато: Нарлидере, Турция

Категория С: Население 75 001 – 150 000 души

1-во място, злато: Нови Плимут, Нова Зеландия

2-ро място, сребро: Окръг Qihe, Китай

3-то място, бронз: Ришон Лесион, Израел

Категория Е: Население над 400 000 души

1-во място, злато: Нанинг, Китай

2-ро място, сребро: Йонгин, Южна Корея

3-то място, бронз: Област Чанкая, Анкара, Турция

Единична E категория

1-во място, сребро: Мадрид, Испания

2-ро място, сребро: Алжир

Related Articles

Балчик събира архитекти от 5 държави

Първият семинар от Международната програма за разширяване на образователния обмен в опазването на недвижимото културно наследство среща архитекти от Франция и 4 черноморски страни...

Ускоряват строителството на Околовръстния път на Пловдив

Напредва логистичната работа по изграждането на Околовръстния път на Пловдив – проект, по който има голямо изоставане според зам.-министъра на регионалното развитие Николай Найденов. Проектът...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ