26 C
Пловдив
вторник, юни 18, 2024

Община Бургас разширява „Ченгене скеле“ с еко-образователна зона

Кметът Димитър Николов предлага разширяване на Културно-туристически комплекс „Ченгене скеле“ с атрактивна тематична зона за детски игри и отдих, посветена на морската флора и фауна, както и на рибарския занаят. За целта Община Бургас подготви проект, с който ще се постарае да осигури външно финансиране от Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. Преди да бъде подаден за оценка, е нужно и разрешението на местния парламент.

Община Бургас предвижда изграждане на алейна мрежа, енергийно ефективно осветление, автоматична поливна система, внасяне и разполагане на паркова мебел, озеленяване, изработване, доставка и монтаж на детски съоръжения за игра, осигуряване на достъпна среда, видеонаблюдение на територията. За място е избрана поляната от горната страна на КТК „Ченгене скеле“.

В проекта е заложен акцент върху прилагане на нов образователен интерактивен подход за подобряване информираността на най-малките по темите за биоразнообразието на Черно море, вредите от човешката дейност и адаптацията към настъпващите климатични промени.

Предвижда се новите пространства да включват: детски атракцион с разнообразни съоръжения за игра и активно движение – за деца от различни възрастови групи; сензорна зона; зона за рекреация с места за сядане, зона за пикник; зона със занимателни и информационни панели, посветени на знанията за биоразнообразието в Черно море и изграждане на екологичната култура и природозащитното поведение у младите хора; озеленяване.

С предвидените по проекта дейности Община Бургас продължава своите усилия за съчетаване на географски, природни и културни потенциали с инвестиции в привлекателна инфраструктура.

Related Articles

Обновената антична вила „Армира“ отваря врати за посетители

Дворецът е паметник на културата с национално значение След обновяване по европейски проект, античната вила „Армира“ край Ивайловград, ще отвори врати отново за посетители след...

Изграждат съвременен младежки център в Пещера

В Пещера започна строителството на Младежки център. Целта е да се създаде модерна и достъпна инфраструктура, отговаряща на нуждите и интересите на младите хора...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ