11 C
Пловдив
сряда, февруари 28, 2024

Община Бургас разширява „Ченгене скеле“ с еко-образователна зона

Кметът Димитър Николов предлага разширяване на Културно-туристически комплекс „Ченгене скеле“ с атрактивна тематична зона за детски игри и отдих, посветена на морската флора и фауна, както и на рибарския занаят. За целта Община Бургас подготви проект, с който ще се постарае да осигури външно финансиране от Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. Преди да бъде подаден за оценка, е нужно и разрешението на местния парламент.

Община Бургас предвижда изграждане на алейна мрежа, енергийно ефективно осветление, автоматична поливна система, внасяне и разполагане на паркова мебел, озеленяване, изработване, доставка и монтаж на детски съоръжения за игра, осигуряване на достъпна среда, видеонаблюдение на територията. За място е избрана поляната от горната страна на КТК „Ченгене скеле“.

В проекта е заложен акцент върху прилагане на нов образователен интерактивен подход за подобряване информираността на най-малките по темите за биоразнообразието на Черно море, вредите от човешката дейност и адаптацията към настъпващите климатични промени.

Предвижда се новите пространства да включват: детски атракцион с разнообразни съоръжения за игра и активно движение – за деца от различни възрастови групи; сензорна зона; зона за рекреация с места за сядане, зона за пикник; зона със занимателни и информационни панели, посветени на знанията за биоразнообразието в Черно море и изграждане на екологичната култура и природозащитното поведение у младите хора; озеленяване.

С предвидените по проекта дейности Община Бургас продължава своите усилия за съчетаване на географски, природни и културни потенциали с инвестиции в привлекателна инфраструктура.

Related Articles

Архитекти от курс „Шайо“ с изложба на проекти за опазване архитектурното наследство на Видин

Днес от 17 часа откриват изложбата „Ателие Видин“ в зала 1 на Съюза на архитектите в София. Нейни автори са възпитаниците на деветото издание...

Предложение: Безплатно саниране за всички блокове от резервния списък

Депутати искат правителството да осигури санирането на близо 2200 сгради от резервния списък, за които не стигнаха средства за обновяване по Националния план за...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ