8 C
Пловдив
понеделник, април 22, 2024

Община Благоевград иска да изгради Иновационен квартал с български и международни инвеститори

Кметът Илко Стоянов представи концепцията си за трансформация на терените на бившите казарми в града. Предвижда се в Благоевград да бъде изграден Иновационен квартал, който ще включва няколко сгради с обособени офис пространства, такива за временно пребиваване и за отдих. Самите здания ще бъдат построени на РЗП 28 хил. кв. м около вътрешно парково пространство, с възможност да бъдат открити и 2 000 работни места.

„Всичко това няма как да се случи бързо и веднага. Става въпрос за дългосрочно намерение, но важното е процесът да стартира. Може би ще са необходими около 3 години, за да реализираме идеята. Имаме амбицията да предложим еталонна архитектура и ландшафт, които да превърнат комплекса в притегателен вторичен център на технологичните лидери и иновационните компании. Този нов тип среда ще предлага както пространство за работа от типа CO-WORKING, така и пространство за временно обитаване от типа CO-LIVING.

В момента водим преговори с водещи фирми от IT индустрията за евентуално изнасяне на тяхна дейност в Благоевград. Този проект ще може да се случи едва когато получим заявка за интерес и ангажиране на минимум 50% от възможните площи. Това ще означава поне 1 000 работни места в IT сектора.

Иновационният квартал и зелената паркова зона, която ще запази своята цялост, ще бъде достъпен за всички жители и гости на града. Кметът заяви, че изграждането на сградите може да се осъществи чрез различни съвместни финансови инструменти, които предстои да бъдат уточнени в бъдеще, в зависимост от намеренията на потенциалните инвеститори.

На терена на бившите казарми ще бъдат обособени още Мултифункционална спортна зала с капацитет около 3 000 души, църковен храм, ще има и открито фестивално пространство в богата паркова среда, фонтани и езера.

Related Articles

Лифт до крепостта „Патмос“ става обект от първостепенно значение за Ардино

Общинските съветници в Ардино гласуваха предложението на кмета инж. Изет Шабан кабинковият лифт от с. Стар Читак до крепостта "Патмос" да бъде обявен за...

В Плевен: Започна акция по облагородяване на зоопарк „Кайлъка“

Община Плевен, съвместно с общинското предприятие „Акварел“, доброволци и приятели, стартира кампания за облагородяване на зоопарк „Кайлъка“. Идеята е с общи усилия да направим...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ