19 C
Пловдив
сряда, април 24, 2024

Община Асеновград кандидатства внедрява ВЕИ технология в сградата на болницата

В продължение на политиката си по търсене и привличане на нови инвестиции, които да се влагат в подобряването на градската среда, Община Асеновград ще кандидатства за създаване на енергийно независима сграда. Проектът е с наименование „Иновации и зелена енергия за енергийно автономни сгради в европейските общини“, с източник на финансиране програма LIFE 2021 г. – 2027 г.

Чрез реализиране на проекта се цели постигане на максимална енергийна автономност, като се внедрят водородни технологии, включително за производство на „зелен“ водород. Като резултат се очаква и драстичното намаляване на вредните емисии и сметките за отопление на сградата на МБАЛ – Асеновград. Освен това, ще се постигне локално самостоятелно производство на собствено високо енергийно гориво и намаляване на разходите за електроенергия.

Първият етап на проекта е насочен към внедряване на ВЕИ технология (възобновяеми енергийни източници) – слънчеви панели. Тя ще се изгради по одобрения за финансиране от ОП „Опазване на околната среда и климатични промени“ проект „Партньорство за адаптация към климатичните промени“. За същия предстои в най-кратки срокове да бъде подписан договор за безвъзмездна финансова помощ.

Вторият етап е насочен към пълна енергийна автономност, чрез внедряване на водородна система към отоплението на сградата на МБАЛ – Асеновград.

Предстои разработване на проектно предложение съвместно със Сдружение с нестопанска цел „Балкански водороден клъстер“. Целта е съвместно кандидатстване по финансиращата програма.

Related Articles

В Добрич стартира конкурс за проект на междублокови пространства

„Заедно можем“ е мотото на конкурса на община Добрич за проект на муждублоково пространство. Администрацията предлага на гражданите да кандидатстват със свой проект за...

МРРБ попълва състава на Съвета за развитие на Югозападен регион за планиране

Министерството на регионалното развитие и благоустройството стартира процедура за избор на представители на икономическия сектор и юридически лица с нестопанска цел (ЮЛНЦ) за общественополезна...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ