3 C
Пловдив
сряда, февруари 28, 2024

Общината иска 4 милиона и половина от ПУДООС за чистотата на въздуха в Пловдив

Община Пловдив очаква да получи финансиране в размер на 4 401 053 лева за 2023 година за подобряване на атмосферния въздух от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). Общо за страната са отпуснати 40 милиона лева.

Основни източници на замърсяване под тепетата са отоплението с печки на твърдо гориво и автомобилният трафик. Географското местоположение на Пловдив, който е затворен в коритовидна морфоструктура, на чието дъно се намира градът, също има негативно отражение върху разсейването на замърсяването, констатират еколози.

Мониторинг на атмосферния въздух за 2022 показва, че нормите за прахови частици, регистрирани от станциите в ЖК „Тракия“ и района на „Каменица“ са превишили средночасовата норма съответно 74 пъти и 39 пъти. В рамките на една календарна година това превишаване е допустимо до 35 пъти. .

Поради спецификата на града и замърсяването с фини прахови частици, с отпуснатите пари Пловдив може да изгради локални отоплителни централи, да подменя стари отоплителни уреди на мазут и твърдо гориво в общинските сгради, да закупи нови отоплителни устройства на пелети или биомаса, да изгражда соларни фотоволтаични системи.

Пловдив може също така да закупи електрически превозни средства, с които да смени автопарка на масовия градски транспорт, след като вече има общинско дружество за екологичен транспорт. Заедно с това общината може да закупи техника и машини за миене на улици и тротоари.

Related Articles

Предложение: Безплатно саниране за всички блокове от резервния списък

Депутати искат правителството да осигури санирането на близо 2200 сгради от резервния списък, за които не стигнаха средства за обновяване по Националния план за...

Ремонтират спирки в столичния район „Студентски“

До 1 март трябва да приключи ремонтът на спирките на градския транспорт в столичния район „Студентски“. Дейностите са част от договора за поддръжка на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ