20 C
Пловдив
неделя, октомври 1, 2023

Обсъждат холистичния подход към обновяването на сградите на международна конференция по сеизмично инженерство

Международна конференция по сеизмично инженерство под мотото „Трансформиране на информираността за сеизмична опасност в намаляване на риска. Намаляване на сеизмичния риск чрез интегриран дизайн“ ще се проведе на 20 и 21 октомври в София. Събитието се организира от Съюза на строителните инженери в България (ССИБ) и Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране – регионална колегия София-град (КИИП РК София-град). Партньори са Европейският съвет на строителните инженери (ECCE), Европейският съвет на инженерните камари (ECEC), Столична община и Университетът по архитектура, строителство и геодезия – Национален Център по Сеизмично Иженерство (НЦСИ).

България е страна с висок сеизмичен риск. Опасността от земетресения и повишената сеизмична активност на Балканите предопределят общите проблеми, с които се сблъскват строителните инженери в региона и необходимостта от обмен на знания, опит, идеи, постижения в научните изследвания и технологии, свързани с антисеизмичното строителство и намаляване на сеизмичния риск. Това е основната причина, която кара организаторите да инициират професионални форуми по темата.

В панела, посветен на холистичния подход към обновяването на сградите, Научният център към Европейската комисия (JRC) ще представи резултатите от ръководения от тях по възлагане от Еврoпейската Комисия пилотен проект „Интегрирани техники за сеизмично усилване и енергийна ефективност на съществуващи сгради“.

Очаква се да бъдат представени нови технологии за комбинирано подобряване (на сеизмичната сигурност и енергийната ефективност) на съществуващи сгради, което ще бъде ценен принос към целите на конференцията.

Резултатите от пилотния проект ще бъдат основание за вземане на решение от Европейскaта комисия за планиране и използване на европейски средства за превенция на бедствия и намаляване на рисковете чрез прилагане нов холистичен подход за едновременно сеизмично усилване и енергийна ефективност на съществуващи сгради.

Важен аспект е и опазването на недвижимото културното наследство. В този контекст, дейностите по укрепване, реставрация и по идентифициране на недвижимото културно наследство са особенно значими за устойчиво развитие и повишаване качеството на живот. Ролята на строителния браш е изключилно важна.

По време на форума ще се проведе и Панелна Дискусия с българските участници.

В зависимост от епидемиологичната обстановка в страната, конференцията ще бъде проведена присъствено или във формат на виртуална конференция. Лекциите на авторите ще се предават директно чрез онлайн платформа към българските инженери и инженерите от европейските страни. Ще е възможно задаване на въпроси онлайн.

 

 

Related Articles

Създават виртуална карта на изоставените училища в България

Продължава работата по българския павилион на 18-то биенале за архитектура във Венеция, информират от Камарата на архитектите в България. Като част от програмата на...

Приключва строежът на анаеробната инсталация за преработка на отпадъци в Бургас

Изграждането на анаеробната инсталация за преработка на разделно събрани биоразградими отпадъци в Бургас е на финален етап. Това съобщи кметът Димитър Николов, който провери...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ