5 C
Пловдив
неделя, декември 3, 2023

Обсъждат процедурата за технологична модернизация на малки и средни фирми

До 200 хил. евро за проект е финансирането, което могат да получат компаниите по процедурата „Технологична модернизация за малки и средни предприятия“ по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Това е първата мярка, насочена директно за бизнеса и по нея ще бъдат разпределени 260 млн. лв. Тази седмица процедурата ще бъде обявена за обществено обсъждане.

Минималният размер на финансирането е 50 хил. лева. Безвъзмездните европейски средства ще покриват максимум 50% от разходите по проектите.

Основната цел на подкрепата по тази мярка е предоставяне на безвъзмездна помощ на малките и средни предприятия (МСП) за повишаване на тяхната ефективност по отношение на производствените процеси. Заложените дейности ще бъдат насочени не само към закупуване на ново оборудване, но и за използване на различни дигитални решения, които да бъдат прилагани в рамките на изпълнението на проекта.

По мярката ще могат да кандидатстват юридически лица или еднолични търговци с приключили финансови 2019, 2020 и 2021 г., които са заявили подкрепа по приоритетни сектори съгласно Националната стратегия за МСП. Ще се въведат и критерии за минимални нетни приходи за последните три години, за да се елиминира възможността да кандидатстват кухи фирми.

Общият бюджет от 260 млн. лв. ще бъде разпределен в трите категории предприятия – микро- ще се състезават с микро-, малки – с малки, а средни – със средни предприятия. Сроковете за изпълнение на програмата са съкратени – ще има два месеца за кандидатстване след отварянето на процедурата. От министерството се надяват в края на годината да има списък с одобрени проекти и договорите да започнат да се сключват в началото на следващата година.

Заложен е и кратък срок за изпълнение на проектите – между 9 и 12 месеца.

Related Articles

Президентът Радев открива българския павилион на КОП 28 в Дубай

Страната ни за първи път е на Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата Президентът Румен Радев открива днес павилиона,...

Започва „Форум за културно наследство: управление и интерпретация“

„Форум за културно наследство: управление и интерпретация” се провежда на 30 ноември и 1 декември 2023 г. в зала „Славейков” на Френския институт в...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ