27 C
Пловдив
неделя, юли 14, 2024

Обсъждат политиката „Европа по-близо до гражданите“на форум в София

И днес продължава работният семинар в рамките на политиката „Европа по-близо до гражданите“, чиито домакин е София.

„В настоящия програмен период 2021-2027 г. има сериозни нововъведения – интегриран подход, който да преодолее фрагментацията в инвестициите, и използването на двуфазно кандидатстване, което да внесе стратегическо мислене на териториално ниво. Всичко това е в рамките на Цел на политика 5 „Европа по-близо до гражданите“. Това каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Ангелина Бонева на старта на обучителна сесия за управление на проекти. Те ще се изпълняват в рамките на Интегрираните териториални стратегии по програмите за сътрудничество, в които България участва заедно с Турция, Сърбия, Северна Македония и Румъния.

Чрез иновацията интегрирани териториални инвестиции се съчетават предимствата на регионалното планиране „отдолу-нагоре“ и секторната координация „отгоре-надолу“. Пред присъстващите тя представена бе и реформата по отношение на регионалното планиране в България, която започва да се прилага на практика, стъпвайки на опита на страната ни от предходните два програмни периода и вече е отчетена като изпълнена по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ).

Над 50 представители на партньорските национални органи, Съветите за управление на териториалните стратегии и оперативните звена на трансграничните програми участват в обучението. Това е първото по рода си съвместно събитие в рамките на политиката „Европа по-близо до гражданите“ у нас.

Related Articles

КАБ алармира за неприемливи условия на обществена поръчка в Бургас

Камарата на архитектите в България (КАБ) настоява да бъде прекратена обществената поръчка за сключване на рамково споразумение за „Изработване и/или преработка на инвестиционни проекти...

Възможност за участие в конкурса ,,Достъпен град“ за 2025 г.

Конкурсът за наградата "Достъпен град" за 2025 г. вече е отворен за кандидатстване. С нея се отличават градове, които полагат резултатни усилия, за да...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ