13 C
Пловдив
сряда, ноември 29, 2023

Обновяват ясли, градини и училища с над 6 милиона лева

Министерският съвет одобри 6 545 309 лева по Програмата за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища 2020-2022 г.

Средствата ще бъдат разпределени между 25 общини и Професионалната техническа гимназия във Варна за изпълнението на общо 30 одобрени за финансиране проектни предложения. Целта на инвестицията е да се намали недостигът на места в детските ясли и градини и да се създадат предпоставки за успешното въвеждане на задължителното предучилищно образование на децата, навършили четири години. А така също и за организиране на едносменен режим в училищата, уточняват от МОН.

Финансиране от общо 6 345 140 лева ще получат общините Гоце Делчев, Гърмен, Петрич, Айтос, Бургас, Сунгурларе, Бяла, Провадия, Велико Търново, Елена, Козлодуй, Габрово, Перник, Радомир, Червен бряг, Марица, Кайнарджа, Ботевград, Елин Пелин, Самоков, Опан, Стара Загора, Димитровград, Хасково, Ямбол. С 200 169 лева ще продължи обновяването на Професионалната техническа гимназия във Варна.

С друго свое решение кабинетът удължи с две години срока за изпълнение на Програмата.

По нея са одобрени 136 проекта на обща стойност от близо 210 милиона лева. Решението се базира на постъпила информация от Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), че не е възможно дейностите по разплащането и реализирането им да бъдат изпълнени до края на тази година. Причината са технологичните и законови срокове за изготвяне и съгласуване на инвестиционни проекти, издаване на разрешение за строеж, избор на изпълнител по Закона за обществените поръчки и стартиране на реалното строителство. Към момента се изпълняват 95 от проектите, а останалите 41 още не са започнали поради дейности по узаконяване или прехвърляне на терени, проблеми с обществени поръчки и други, информират от МОН.

Related Articles

Изследват с томограф дърветата в Пловдив

Маркират опасните за санитарна сеч След снежната буря, която връхлетя Пловдив шест бригади от ОП „Градини и паркове” работят още за отстраняване на падналите дървета....

Благомир Коцев: Община Варна очаква до 100 млн. лева за строителни дейности и проектиране

За следващата година Община Варна ще получи финансова инжекция до 100 милиона лева. Те ще са за строителство, проектиране, покупка на техника и други...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ