28 C
Пловдив
събота, септември 30, 2023

Обновяват храм в Българово, част от музеен комплекс

Нова камбанария ще има православната църква „Св. Атанасий“ в град Българово. Започна изграждането й от дялан камък. Камбанарията ще има специална дървена конструкция, като архитектурата и дизайнът й ще бъдат съобразена с тази на храма „Св. Атанасий“. По този начин заедно с храма и костницата ще образуват архитектурен комплекс.

Историческа памет

Църквата „Св. Атанасий” е построена в средата на 1854 г. В нея през февруари 1878 г. се укриват местните жители от оттеглящите се след настъплението на руските военни части башибозуци. След кратка обсада за часове са изклани всичките 400 жители. Костите са заровени от руснаците, а след откриването им е построена костница.

Проект

През 2020 г. стартира проект за изграждане на музей върху костницата и обновяване на цялото пространство около църквата, която е със статут на паметник на културата от 1979 година.

Related Articles

Европейска нощ на учените SEARCH се провежда в над 30 локации в България

“Европейска нощ на учените SEARCH 2023” ще се проведе на 29 септември на повече от 30 локации в цялата страна – Асеновград, Белоградчик, Бургас,...

Създават виртуална карта на изоставените училища в България

Продължава работата по българския павилион на 18-то биенале за архитектура във Венеция, информират от Камарата на архитектите в България. Като част от програмата на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ