19 C
Пловдив
петък, април 12, 2024

Обновяват храм в Българово, част от музеен комплекс

Нова камбанария ще има православната църква „Св. Атанасий“ в град Българово. Започна изграждането й от дялан камък. Камбанарията ще има специална дървена конструкция, като архитектурата и дизайнът й ще бъдат съобразена с тази на храма „Св. Атанасий“. По този начин заедно с храма и костницата ще образуват архитектурен комплекс.

Историческа памет

Църквата „Св. Атанасий” е построена в средата на 1854 г. В нея през февруари 1878 г. се укриват местните жители от оттеглящите се след настъплението на руските военни части башибозуци. След кратка обсада за часове са изклани всичките 400 жители. Костите са заровени от руснаците, а след откриването им е построена костница.

Проект

През 2020 г. стартира проект за изграждане на музей върху костницата и обновяване на цялото пространство около църквата, която е със статут на паметник на културата от 1979 година.

Related Articles

Средновековен некропол откриха археолози в зоната на бъдещата автогара в Созопол

Находките може да забавят строителството на обекта Интересни находки откриха археолози при разкопки на терена, на който ще бъде изградена новата автогара в Созопол....

Конкурс: Облагородяват градската среда с графити творби

Електрохолд и Sofia Graffiti Tour организират конкурс за графити творба в рамките на фестивала SOFIA URBAN ART. Той ще се проведе в София на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ