28 C
Пловдив
събота, септември 30, 2023

Обновяват пет храма в Разградско

С европейски средства ще бъдат обновени пет религиозни храма в Лудогорието. Това са църквите „Св. св. Кирил и Методий” в Кубрат, „Света Параскева” в Завет, „Св. св. Кирил и Методий” в Исперих, „Света Параскева” в Лозница и „Успение Богородично” в село Езерче, община Цар Калоян.

Парите за реконструкцията на храмовете и прилежащите пространства около тях са от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Общият бюджет на проектите е 2 593 968, 35 лева, изцяло безвъзмездна финансова помощ.

Предвижда се да бъде извършен ремонт на покривните конструкции. Ще бъдат поставени улуци, водосточни казанчета и водосточни тръби. Дейностите включват още подмяна на съществуващите врати и прозорци с нови от масивна дървесина, възстановяване на иконостасите, благоустрояване на дворните пространства и ремонт на оградите.

Планира се и доставка и монтиране на стасиди, пейки, кошчета, аспирационни свещници. В Исперих, Лозница и село Езерче дейностите трябва да приключат през септември 2023 г., а в Кубрат и Завет – до края на май 2025 година.

Основните цели са след ремонтните работи религиозните храмове да се превърнат в достъпно и благоприятно място за всеки поклонник или посетител.

Related Articles

Създават виртуална карта на изоставените училища в България

Продължава работата по българския павилион на 18-то биенале за архитектура във Венеция, информират от Камарата на архитектите в България. Като част от програмата на...

Община Балчик изгражда спортни обекти чрез местни инициативни групи

До края на годината Община Балчик ще изпълни втора част от проекта за изграждане на Спортен комплекс „Балик“, финансиран по Програмата за морско дело...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ