30 C
Пловдив
четвъртък, юли 18, 2024

Обновяват Мемориалния комплекс на миньорския труд в Перник

Мемориалният комплекс на миньорския труд в Перник ще бъде изцяло обновен. Той е изграден на централния площад в Перник и е открит на 18 юни 1982 година. Негови автори в екип са арх. проф. Иван Татаров и скулпторът Секул Крумов. От началото на 90-те години на миналия век мемориалът е затворен и занемарен.

Идеята на местната власт и гражданите на Перник е обектът да бъде ремонтиран, освежен и върнат към функциите на музей и културен център.

Планирани са ремонтни дейности по фасадата на мемориала. Тя ще бъде облицована в черни мраморни плочи. Оригиналната облицовка от черно габро, която преди години беше демонтирана заради кражби, не може да бъде възстановена, тъй като голяма част от нея липсва, казаха от общината. Вътрешното пространство, в което са разположени девет скулптурни композиции, показващи сцени от работата на миньорите, ще бъде почистено.

В началото на тази година ОбС в Перник реши да бъде обявен международен конкурс за оформянето на архитектурния облик на централната градска част на Перник и вписването на Мемориала на миньорския труд в него. Повод за това бе открито писмо от интелектуалци и общественици с настояване комплексът да бъде реновиран.

 

Related Articles

Статуята на Хермес от Хераклея Синтика става част от музея в Петрич

Двуметровата статуя на Хермес, открита в Хераклея Синтика, вече ще е в музея в Петрич. Това съобщи пред БНР ръководителят на разкопките проф. Людмил...

Осигуряват техническа помощ за зелени проекти

Фонд ФЛАГ е получил одобрение на проект, финансиран от програма LIFE на ЕК, за техническа помощ за зелени проекти. Скоро тази логистична, информационна и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ