18 C
Пловдив
вторник, септември 26, 2023

Обновяват Градския парк в Разград

В Разград започна обновяването на Градския парк, съобщиха от общинската администрация.

С дейностите по озеленяване и облагородяване на зоната за отдих са ангажирани работници на общинското предприятие „Паркстрой“. В подножието на Пантеона се разчиства почвопокривна растителност, неподдържана от години и обхванала големи площи от пътеките към монумента.

Предвижда се мястото от около 400 кв.м да бъде затревено и зацветено с рози. Осветлението в района ще бъде възстановено, ще се осигури и капково поливане. Дейностите по разчистване и поставяне на нова пръст се очаква да продължат два месеца, след което ландшафтен архитект ще предложи решение за обновяване на растителността, обясниха от общината.

В района на механата по инициатива на собственика на заведението и с финансово обезпечаване от негова страна също ще бъде обновена растителността. Сухите дървета, които създават предпоставки за инциденти с минувачите и играещите около детската площадка край механата, ще бъдат премахнати. А в прилежащите зелени площи ще се извърши компенсаторно озеленяване със 75 широколистни дървета.

Около детската площадка ще бъде оформена градинка с райграс и цветна леха с поливна система.

Паркът в Разград е едно от най-старите пространства за отдих в страната. Изграждането му започва през 1901 година от дружеството по залесяване околностите на града „Лес“. Инициативата за създаването на парка е на един от основателите на дружеството Иван Свирачев. Още тогава са определени и местата на днешните стадион, колодрум и летен театър.

Related Articles

АПИ: Разширяваме 20 първокласни пътни участъка до скоростни пътища

„Един от ключовите приоритети, залегнали в бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“ за следващата година, е възлагането на идейни проекти с пълни геоложки проучвания и...

Пловдив: Работна група чертае визия за Тютюневия град

Проблемите и благоустрояването на емблематичната зона на някогашните тютюневи складове в Пловдив, известна като Тютюневия град обсъдиха на среща представители на НИНКН, Община Пловдив...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ