26 C
Пловдив
понеделник, юни 24, 2024

Обновяват Градския парк в Разград

В Разград започна обновяването на Градския парк, съобщиха от общинската администрация.

С дейностите по озеленяване и облагородяване на зоната за отдих са ангажирани работници на общинското предприятие „Паркстрой“. В подножието на Пантеона се разчиства почвопокривна растителност, неподдържана от години и обхванала големи площи от пътеките към монумента.

Предвижда се мястото от около 400 кв.м да бъде затревено и зацветено с рози. Осветлението в района ще бъде възстановено, ще се осигури и капково поливане. Дейностите по разчистване и поставяне на нова пръст се очаква да продължат два месеца, след което ландшафтен архитект ще предложи решение за обновяване на растителността, обясниха от общината.

В района на механата по инициатива на собственика на заведението и с финансово обезпечаване от негова страна също ще бъде обновена растителността. Сухите дървета, които създават предпоставки за инциденти с минувачите и играещите около детската площадка край механата, ще бъдат премахнати. А в прилежащите зелени площи ще се извърши компенсаторно озеленяване със 75 широколистни дървета.

Около детската площадка ще бъде оформена градинка с райграс и цветна леха с поливна система.

Паркът в Разград е едно от най-старите пространства за отдих в страната. Изграждането му започва през 1901 година от дружеството по залесяване околностите на града „Лес“. Инициативата за създаването на парка е на един от основателите на дружеството Иван Свирачев. Още тогава са определени и местата на днешните стадион, колодрум и летен театър.

Related Articles

За обществено обсъждане: Публикуван е нов законопроект за ВиК

Да бъде запазена социалната поносимост на цената на ВиК услугите за всяка отделна административна област. Това е регламентирано в проекта на нов Закон за...

В Белослав откриха първия информационен център за екотуризмъм

В Община Белослав заработи първият Информационен център за екотуризъм "Птичи рай“ в местността "Ятата". По проекта е инсталирано и специално техническо оборудване, достъпно за хора...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ