7 C
Пловдив
понеделник, март 4, 2024

Обновяват Градския парк в Разград

В Разград започна обновяването на Градския парк, съобщиха от общинската администрация.

С дейностите по озеленяване и облагородяване на зоната за отдих са ангажирани работници на общинското предприятие „Паркстрой“. В подножието на Пантеона се разчиства почвопокривна растителност, неподдържана от години и обхванала големи площи от пътеките към монумента.

Предвижда се мястото от около 400 кв.м да бъде затревено и зацветено с рози. Осветлението в района ще бъде възстановено, ще се осигури и капково поливане. Дейностите по разчистване и поставяне на нова пръст се очаква да продължат два месеца, след което ландшафтен архитект ще предложи решение за обновяване на растителността, обясниха от общината.

В района на механата по инициатива на собственика на заведението и с финансово обезпечаване от негова страна също ще бъде обновена растителността. Сухите дървета, които създават предпоставки за инциденти с минувачите и играещите около детската площадка край механата, ще бъдат премахнати. А в прилежащите зелени площи ще се извърши компенсаторно озеленяване със 75 широколистни дървета.

Около детската площадка ще бъде оформена градинка с райграс и цветна леха с поливна система.

Паркът в Разград е едно от най-старите пространства за отдих в страната. Изграждането му започва през 1901 година от дружеството по залесяване околностите на града „Лес“. Инициативата за създаването на парка е на един от основателите на дружеството Иван Свирачев. Още тогава са определени и местата на днешните стадион, колодрум и летен театър.

Related Articles

Събират информация за всички ремонти в София на едно място

Кметът на София Васил Терзиев настоява за силен синхрон между експлоатационните дружества и капиталовата програма на Общината при ремонтите в града. За тази цел...

Варна: Търси се финансиране за строеж и реновиране на спортни обекти

В Община Варна работят активно за подобряване на спортната инфраструктура в града. Към този момент изграждането на басейни в район „Аспарухово“ и в кв....
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ