Обновиха училище и детска градина в Габровница

0

Село Габровница, Монтанско, преживя голям празник. Открити бяха обновеното училище „Св. св. Кирил и Методий” и детската градина „Детелина”, съобщи кметът на селото Борис Цветков.

В рамките на няколко месеца бе извършен цялостен ремонт на сградата на учебното заведение. Подновен е покривът, направена е топлоизолация на фасадата, сменена е дограмата. Основно са ремонтирани и учебните стаи, а оборудването е подменено с ново. 185 деца започват новата учебна година в напълно реконструирано училище. Обновена е и сградата на детската градина, която от построяването си преди 50 години не е ремонтирана. За децата са създадени съвременни условия за обучение и възпитание.

Сградите са обновени по проекта на общината „Модерни и привлекателни учебни заведения в трансграничния регион Монтана – Пирот”. Стойността му е 412 000 евро, осигурени от Европейската програма за трансгранично сътрудничество България – Сърбия. Местната управа в Монтана е финансирала проекта със 104 000 лв. В Пирот по същия начин е модернизирано училище „Вук Караджич”.

Школото в Габровница е най-старото в общината. То е създадено през 1866 г. От тогава до сега учебните занятия не са прекъсвани. В селото няма демографска криза и училището продължава да съществува, като тази година то ще посрещне 31 първокласници. Над 100 са малчуганите пък, които дневно посещават детската градина, каза още кметът Борис Цветков.

Поли ВАСИЛЕВА

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си