26 C
Пловдив
вторник, юни 18, 2024

Обновиха ключово кръстовище в Ямбол

Община Ямбол завърши ремонта на още едно ключово кръстовище в града, в близост до училище „Христо Смирненски“. Дейностите включваха, не само ремонт на пътната настилка, но и архитектурна промяна – монтиране на метална скулптура на кон, разположена в центъра на кръговото движение.

Гранитните блокове и самата скулптура, която е поставена върху тях, са дарени от кмета на община Ямбол – Валентин Ревански. Около фигурата е разположено художествено осветление.

Масивните блокове са с общ обем от около 8 кубични метра, с тегло от приблизително 22 тона, а фигурата е с височина от 3 метра. Гранитът, използван за основата на скулптурата, е от най-твърдите и известни разновидности на скалите, широко прилаган в изкуството и архитектурата.

Изборът на коня е съобразен с историческите корени и културната значимост на това животно за българите – той е символ на небето, свободата и волята. Конят олицетворява и военна храброст, сила, мощ, безстрашие и слава, а развятата конска опашка е била знамето на прабългарите.

Обновеното пространство е с ново асфалтово покритие и маркировка, зелените площи са затревени, изградена е нова поливна система.

Проектите за подобряване на обществените пространства в Ямбол продължават.

Related Articles

Обновената антична вила „Армира“ отваря врати за посетители

Дворецът е паметник на културата с национално значение След обновяване по европейски проект, античната вила „Армира“ край Ивайловград, ще отвори врати отново за посетители след...

Екстремен велопарк и детски полигон в обновения габровски парк „Баждар“

Най-големият вътрешноградски парк в Габрово – „Баждар“ ще бъде зона за отдих, спорт и забавления. До края на месец юни се очаква да бъде...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ