24 C
Пловдив
четвъртък, юли 18, 2024

Обновената антична вила „Армира“ отваря врати за посетители

Дворецът е паметник на културата с национално значение

След обновяване по европейски проект, античната вила „Армира“ край Ивайловград, ще отвори врати отново за посетители след 21 юни. Тя е датирана от I-III век сл. Хр. и призната за най-богатия частен дворец от римско време по българските земи.

Вилата е паметник на културата с национално значение и е в индикативната листа на паметниците на културното наследство на ЮНЕСКО. Община Ивайловград изпълни проект, свързан с развитие на туристическите атракции, по Оперативна програма „Региони в растеж“. Финансирането на проекта е комбинирано и е на обща стойност 8,2 млн. лв. От тях 7 млн. лв. са безвъзмездно финансиране по проекта, а останалата сума е осигурена чрез Фонд „ФЛАГ“.

Освен интервенции, свързани с експониране и социализиране на паметника на културата, изпълненият проект включва и осигуряване на атракциони около вила „Армира“. Един от тях е обновената нефункционираща досега водонапорна кула, изградена на язовир „Ивайловград“ при построяването му през 1964 година. Тя е с височина 28 метра. След обновяването й, тя е осветена и има външен асансьор.

Обособен е и интерактивен център, в който посетителите ще имат възможност да разгледат постоянна експозиция с артефакти, открити във вилата и в района около нея.

Туристите ще могат да се включват и в кулинарни демонстрации на място, а чрез „визуален разказ“ да се докоснат до живота на аристократичната фамилия, която е обитавала долината на река Армира.

Related Articles

За 17-та година: Фестивалът на пясъчните фигури привлича туристи в Бургас

За 17-та поредна година впечатляващи пясъчни скулптури радват туристите в морския град. Атракцията, запазена марка на Бургас, може да се разгледа до края на...

Ремонтираха още две църкви в община Павел баня

Още две църкви са ремонтирани в община Павел баня, информираха от пресцентъра на администрацията. Православният храм “Свети Димитър” в с. Турия вече е с...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ