16 C
Пловдив
четвъртък, март 28, 2024

Обнародват Наредбата за техническите изисквания към енергийните характеристики на сгради

Промените в нормативната уредба за техническите изисквания към енергийните характеристики на сградите се очаква да бъдат обнародвана до края на седмицата в Държавен вестник. Това стана ясно след проведена среща в МРРБ с браншовите организации, на която бяха обсъдени и инвестициите за енергийна ефективност по Националния план за възстановяване и устойчивост.

В срещата участваха министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков, с екипа си, представители на министерството и на камарите на енергийните одитори, на инженерите в инвестиционното проектиране, на архитектите, на строителите и на Българската асоциация на архитектите и инженерите консултанти.

Промените влизат в сила веднага след обнародването на документа.

В Наредбата са транспонирани най-новите изменения на европейската директива за енергийните характеристики. Промените трябва да влязат в сила веднага след обнародването на документа, обясни арх. Шишков. А участниците в срещата се разбраха да бъдат проведени обучения по отношение на новите изисквания с цел подготовката на заинтересованите страни. Сред тях са проектанти, консултанти, одитори и други.

Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – eтап I“

Участниците дискутираха и референтните стойности в Насоките за кандидатстване за предоставяне на средства по процедурата „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – eтап I“.

Според зам.-председателят на КСБ Николай Николов, при запазване на сегашните референтни стойности може да се намали обхвата от дейности. В отговор от МРРБ отговориха, че ведомството е разгледало становището на КСБ и се търсят възможности за увеличаване на някои референтни цени, като ЕК е заложила високи индикатори за получаване на средства по НПВУ. „Ще направим възможното, за да можем да си поръчаме добро строителство“, подчерта регионалният министър.

Предстои да бъде обсъден и въпросът за строително-монтажните работи по вертикалната планировка по отношение на минималния периметър около сградата, които към момента са недопустими дейности, увери той. Преработват се критериите за одобрение на блоковете. Стремежът е да се направи оценителна система, която да не дава предимство на малки или големи сгради.

Related Articles

Продават дома на Фреди Меркюри в Лондон

Къщата на Фреди Меркюри, в която певецът изживя последните десет години от живота си, се продава, съобщи агенция "Асошиейтед Прес“, цитирана от БТА. За имота...

Скок на цените на жилищата у нас

Цените на жилищата в страната са се увеличили с 1,2% през четвъртото тримесечие на 2023 г. спрямо предходното тримесечие. Най-голямо увеличение е регистрирано в...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ