24 C
Пловдив
вторник, септември 26, 2023

Обмислят разширяване на обхвата на тол системата и увеличаване на на таксите за камиони

Опитваме се да разширим обхвата на тол системата, обсъждаме точно как да се завишат цените на тол таксите. Идеята е да удвоим приходите и по-голямата част от тях да идват от тежкотоварния трафик, информира регионалният министър арх. Виолета Комитова. По думите й тол системата все още е неефективна, годишно събира около 380 млн. лв. При положение, че ¾ от тези пари идват от винетка и много малка част – от товарния трафик, смятаме, че моделът трябва да се обърне, обясни Комитова.

Повече пари трябва да идват от товарния трафик, защото камионите, автобусите, големите превозни средства рушат повече пътищата, а не леките коли. Подготвили сме нови идеи към Министерския съвет.

Като възможност за събиране на допълнителен приход арх. Комитова посочи и глобите за претоварените камиони. Тя даде пример с официални данни от един от митническите пунктове, където до месец август тази година са установени 27 000 претоварени камиона, които официално влизат в държавата. Ако за тези 8 месеца се платят дължимите такси, ще бъдат събрани 50 млн. лв., каза регионалният министър и обърна внимание, че контролните механизми на държавата не работят. Трябва да има тежки глоби за претоварени камиони. Първо заради пътната безопасност и второ – рушат пътната настилка, категорична бе тя. И като доказателство на тезата си, тя обясни, че например един автобус, пътуващ от София за Бургас плаща тол такса само по 1 стотинка на километър, тоест 3,60 лв. за целия маршрут.

Related Articles

Велико Търново: Нова организация на движението в Деня на независимостта

Във връзка с честването на 115 години от обявяване на Независимостта на България и свързаните с празника културни и обществени събития във Велико Търново...

Приключва строежът на анаеробната инсталация за преработка на отпадъци в Бургас

Изграждането на анаеробната инсталация за преработка на разделно събрани биоразградими отпадъци в Бургас е на финален етап. Това съобщи кметът Димитър Николов, който провери...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ