11 C
Пловдив
сряда, февруари 28, 2024

Областната управа на Пловдив изгражда собствен соларен парк

Областната управа на Пловдив да бъде първата сграда на държавна администрация в областта със соларна централа за собствени нужди и 2 броя зарядни станции за електроавтомобили. Едната от тези станции ще бъде в подземието на Областната администрация, другата – на улица “Младежка” – безплатна, на разположение на гражданите и захранена със “зелен” ток.

Това е намерението на областния управител на област Пловдив Йордан Иванов, който обяви, че започва работа по реализирането му. Инициативата е в отговор на драстичния скок на цените на тока в последните месеци и избраният от Иванов подход да търси дългосрочно, финансово обосновано решение на проблема с разходите за електроенергия на институцията.

За последните 12 месеца Областна администрация – Пловдив плаща средномесечно по 8360 лв. за електричество. Част от сметката е и заради нецелесъобразно ползване – например не са подменени всички осветителни тела с LED. Още тази седмица областният управител ще възложи това да се случи в най-кратък срок.

“Но освен че имаме високи сметки за ток, имаме и свободен покрив с площ над 1 декар. Без да чакаме Националния план за възстановяване и европейско финансиране, защото това ще отнеме време, започваме работа по изграждане на Фотоволтаична инсталация за собствени нужди без отдаване на енергия в мрежата. Идеята е централата да е с мощност 70 kWp и разположена върху площ от 600 кв. м,”, обяви Йордан Иванов.

Администрацията стартира изготвяне на техническата спецификация за обществената поръчка за избор на изпълнител на инвестицията. Ще бъде обявена прозрачна, публична и състезателна процедура за избор на изпълнител по реда на Закона за обществените поръчки.

Ще бъде отправено искане към Министерския съвет за одобрение на заем за изграждане на соларната централа и ще бъдат проучени възможностите за финансиране. Договорът с бъдещ изпълнител ще влезе в сила, когато има осигурено финансиране.

В резултат – Областната администрация ще спести разходи за електроенергия – тоест ще спести пари на бюджета, ще придобие дългосрочен актив, ще е енергийно независима в бъдеще и няма да има проблем при ново поскъпване на енергията. И още нещо важно –Областната администрация ще влезе в крак с 21 век – векът на “зелените” решения в полза на природата, чистия въздух и пестенето на ресурси”, обясни областният управител на Пловдив област.

Related Articles

Кметът на Свищов с книга за драматични моменти от историята на града

Описва пораженията от земетресението във Вранча през 1977 и отражението му върху архитектурата и хората Пораженията от опустошителното земетресение във Вранча върху архитектурата и развитието...

Реставрират Форумите Юг и Изток с пари от проекта „По пътя на Античността“

Финансирането е след одобрена концепция за общ туристически маршрут на Пловдив, Стара Загора и Хисаря Пловдив, Стара Загора и Хисаря ще създадат съвместен мащабен туристически...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ