19 C
Пловдив
сряда, април 17, 2024

Облагородяват улици и площадки във варненския район „Приморски“

Започнаха ремонтните дейности за облагородяване на 17 м. р. в район „Приморски“ във Варна. Той обхваща територията между бул. „В. Левски“, бул. „Осми Приморски полк“ и ул. „Мир“ и ул. „Царевец“. Проектът предвижда изграждане на 10 спортни и детски площадки, кътове за отдих, подмяна на осветителните тела и озеленяване. Дейностите започнаха с основния ремонт на ул. „Д-р Анастасия Железкова“ и преасфалтиране на ул. „Акациите“, която досега беше много проблемна, обясни кметът Иван Портних. Той посочи още, че в проекта е включен и ремонт на ул. „Мадара“, където предстои разширение и укрепване, свързано с канала.

За облагородяването на 17 м. р. бяха осигурени европейски средства, но проектът отпадна заради обжалване. „Това се случи и с проекта за кв. „Чайка“, тъй като определени общественици подведоха хората, че ще има презастрояване. Ние всъщност искаме да правим точно обратното – паркови зони, зони за отдих, спортни игрища, ремонт на малките улици и паркоместата. Предвидените средства бяха пренасочени за IV м. р. във „Вл. Варненчик“, който вече е напълно обновен“, припомни кметът.

В район „Приморски“ продължава работата по трансформирането на бившето Оздравително училище в КК „Св. Св. Константин и Елена“. Започна изготвянето на технически паспорт и енергийно обследване на сградата. Целта е там да се изгради ново начално училище, за да бъдат осигурени места за децата на младите семейства, които живеят в района. Предстоят ремонти на две от централните улици във Виница – ул. „Св. Св. Константин и Елена“ – в участъка от ул. „Цар Борис III” до гробищния парк, и ул. „Цар Борис III” – от бул. „Осми Приморски полк” до пресичане с Фатрико дере.

Междувременно приключва работата по проектите от стария програмен период. Новият все още не е отворен за общините, тепърва предстои изготвяне на критерии за кандидатстване, проектиране, одобрение, избор на изпълнител, с което 2022 година ще бъде нулева за финансиране с европейски средства.

Related Articles

Международен студентски конкурс „Нов живот за летището в Балчик“

Архитектурният факултет на ВСУ„Черноризец Храбър“ и Факултета по урбанизъм на Университета по архитектура и градоустройство „Йон Минку“ в Букурещ, организират международен студентски конкурс за...

Нова наредба в Казанлък определя облика на градските пространства

Обществено обсъждане на новата Наредба за специфични изисквания към облика на градските пространства, сградите и архитектурните ансамбли на територията на община Казанлък се състоя...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ