26 C
Пловдив
събота, септември 23, 2023

Обезопасяват с прегради пероните на 12 метростанции в София

На метростанциите „Опълченска“ и „Стадион Васил Левски“ в столицата започна поставянето на преградни съоръжения за обезопасяване на пероните. Те са избрани за пилотни, като предстои такива да бъдат монтирани на още десет станции, обяви пред БНР директорът на Столичния метрополитен инж. Стоян Братоев.

Той обясни, че първите две са избрани, тъй като са натоварени, но пък не чак толкова като „Сердика“ и „Софийски университет Св. Климент Охридски“.

Стойността на съоръжението за всяка станция е 750 хиляди евро, а технологията е корейска. Общо ще бъдат обезопасени 12 станции, предимно по първата линия на метрото, която е най-натоварена.

Преграждането на метростанциите е тенденция от последните 10 години, поясни Братоев.

От Столичния метрополитен мотивират изграждането на защитните прегради със зачестяващите нещастни случаи на падане върху релсите през последните години.

Срокът за завършване е краят на септември. Екипите от Южна Корея в момента не могат да пътуват заради ограничителните мерки.

Новата, трета линия на софийското метро е изцяло оградена с подобни прегради, но преградите там са част от строителството на самата линия и от автоматиката на управление. Вратите на влака са по-тесни от отвора на преградата и мотрисите ще спират с точност до 20 сантиметра.

Третата линия ще разполага и с гумени гребени, които да „обират“ разстоянието между платформата на вагона и ръба на перона. Релсовият път по третата линия ще бъде и по-безшумен, защото там ще вървят влакове от ново поколение, обясни още Братоев.

Related Articles

Вековно дърво в Плевен указва историческите и културни забележителности

Указателни табели, насочващи към историческите и културните забележителности на Плевен, бяха монтирани на дънера на дърво, което е на близо 150 години. Дънерът се...

Започва рехабилитация на пътя Поленица – Джигурово

Един от натоварените пътни участъци в Община Сандански, основна транспортна връзка между селата Поленица и Джигурово, ще бъде цялостно ремонтиран и рехабилитиран. Проектът получи...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ