4 C
Пловдив
петък, декември 8, 2023

Няма жълти павета за смяна на изпочупените в центъра на София

Жълтите павета по столичния булевард „Цар Освободител“ не могат да се ремонтират, въпреки че на места настилката е в лошо състояние, признават от общината. Причината е, че няма как да бъдат заменени с нови. Емблематичната настилка в центъра на София не се произвежда от десетилетия никъде. Правени са опити за съвременна линия на жълти павета, но те се оказали некачествени.

Този факт стана ясен по време на представянето на променения проект за ремонт на центъра на София в частта около храма „Александър Невски“ и Народното събрание. Бул. „Цар Освободител“ първоначално трябваше да е част от реконструкцията на тази част на София, но в последствие беше изключен от т. нар. зона 4.

Авторът на проекта за ремонт арх. Иво Пантелеев от студио „АДА“ заяви, че поне 30 на сто от жълтите павета няма как да бъдат поставени, ако бъдат извадени, за да се пренаредят. Причината е, че дори и да изглеждат здрави се чупят при изваждането. Това поне показал ремонтът на участъка от ул. „Шести септември“ при градината „Кристал“, който беше завършен миналата година.

Според главният архитект на София Здравко Здравков вероятно процентът на паветата, които трябва да бъдат заменени с нови, е много по-голям от 30 на сто. „Ремонтът по бул. „Цар Освободител“ ще стартира, когато имаме налични жълти павета. Към момента такива няма“, коментира той.

Related Articles

Строежът на нова детска градина в Пловдив приключи, отваря през януари

Изграждането на новата детска градина „Каменица“ в район „Централен“ на Пловдив започна преди две години и вече е на етап оборудване и обзавеждане. Очаква...

МРРБ публикува нови образци на задължителните декларации по ЗУЕС

Утвърдени са нови образци на задължителните документи по Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС). Те са разработени във връзка с промените в нормативния...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ