15 C
Пловдив
четвъртък, март 28, 2024

Ню Йорк и Калифорния превръщат празни хотели в достъпни жилища

Празните хотели по време на пандемията от COVID-19 създават срещана веднъж на поколение възможност за бързо разширяване на достъпните жилища в някои от най-скъпите градове в Америка, пише Bloomberg.

Конгресмени в Калифорния и Ню Йорк реагираха на мига с нови политики. Те одобриха програма за финансирането на покупката на потиснати хотели от организации с идеална цел и превръщането им в постоянни жилища.

Законопроектът изисква половината от придобитите жилища да бъдат заделени за бездомните, а другата половина – да бъдат отдавани под наем на домакинства с ниски доходи. Не се променят обаче местните градоустройствени правила, които ограничават превръщането на хотели в жилища в квартали с голям брой места за настаняване като Гармънт Дистрикт и Лонг Айлънд Сити. Разпределени са 100 млн. долара – компромисна сума, която според активисти не е достатъчна за оползотворяване на голямата възможност.

Сто милиона долара не са незначителна сума, но тя не е значителна, когато става дума за закупуването и строителството на голям брой жилища“, коментира Бренда Росен, главен изпълнителен директор на Breaking Ground, неправителствена организация, която строи жилища със социални услуги за бездомниците. Сенаторът от Ню Йорк Майкъл Джанарис, който подкрепя законопроекта, нарече сумата от сто милиона долара „начало“ и изрази надежда, че тя ще бъде допълнена с федерални долари.

Макар че не се очаква хотелската индустрия в Ню Йорк да се възстанови напълно до 2025 г., повторното отваряне на Бродуей през септември и съживяването на местните и бизнес пътувания може да убедят собствениците на хотели да запазят бизнеса си. От януари заетостта на хотелите в Ню Йорк е скочила с близо 20 процентни пункта до 48,4%, сочат данни на компанията STR.

За сметка на това Калифорния вече е предоставила 800 млн. долара на местните власти за закупуването на хотели и мотели и превръщането им в постоянни жилища за хора без дом или в риск да станат бездомни. Програмата Homekey, е финансирана предимно с федерални средства за облекчаване на последиците от коронавируса. Местните власти са загубили 94 имота, създавайки около 6 хил. жилища, включително 1600 в района на Залива на Сан Франциско. Средната цена е 130 хил. долара на жилище спрямо 380 хил. до 570 хил. долара за нови жилища, съобщават властите в щата.

Ключовият елемент в програмата на Калифорния до момента е скоростта. Щатът трябваше да вложи федерални средства за смекчаване на последиците от вируса до края на 2020 г. и щатът промени градоустройствени правила, неутрализирайки потенциално недоволство на граждани от навлизане в имотите им. Калифорния също така се съсредоточи върху евтините хотели и мотелите с малки кухни, които са рядкост в Ню Йорк, тъй като те се нуждаеха от съвсем лек ремонт.

Бюджетът на губернатора на Калифорния Гавин Нюсъм за фискалната година, започнала от 1 юли, предложи още 7 млрд. долара за Homekey за закупуването на още 46 хил. жилища в рамките на двугодишен план на стойност 12 млрд. долара за справяне с бездомничеството.

Сумата е амбициозна, но критици се притесняват, че прозорецът за изкупуване на хотели в Калифорния също ще се затвори преди правителството да може да похарчи всички тези средства.

Дори допълнителни 46 хил. жилища няма да отговорят на огромното търсене заради жилищната криза в щата. Федерален доклад от март установи, че бездомното население на Калифорния е 161 548 души към януари 2020 г. Щатът трябва да построи 1,2 млн. нови достъпни жилища до 2030 г., за да отговори на търсенето, сочи докладът на California Housing Partnership.

Related Articles

Събират опасни отпадъци от домакинствата във Варна

Община Варна организира кампания за разделно събиране на опасни отпадъци от домакинствата. Акцията ще се проведе във всички райони на града и ще продължи...

С 3,5 млн. лв. доизграждат храма в Южния парк

По предложение на министър-председателя акад. Николай Денков правителството отпусна средства за доизграждането на храм „Св. вмчк. архидякон Стефан“ в Южния парк в София. Средствата...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ