9 C
Пловдив
четвъртък, декември 7, 2023

НСОРБ: Нужен е специален фонд за паметниците на културата, спряха парите за тях по Плана

От Националното сдружение на общините в България алармират за проблем с опазването на сградите паметници на културата. От сдружението призовават за създаване на специален държавен фонд за опазване на такива сгради,включително и частна собственост, които са архитектурно богатство за всеки град и община. Кметът на Велико Търново, Даниел Панов, който е и председател на НСОРБ предупреди, че от Плана за възстановяване е извадено предложението им за финансиране на частни имоти паметници на културата за възстановяване чрез мерките за енергийна ефективност.

Конкретно за Велико Търново са били заложени 33 милиона лева за такива нужди, но мярката е премахната.

Въпросът за създаване на държавен фонд за опазване на имотите със статут на културна ценност е поставян многократно пред министерството на културата, но до момента не намира разрешение.

Междувременно 15 къщи със статут на културна ценност само в старопрестолния град са се самосрутили през последните 10 години.

Related Articles

Позиция: Нужен е нов конкурс за възстановяване на мемориала при НДК

Необходим е нов конкурс за възстановяване на Мемориала на загиналите войници при НДК, тъй като условията на обявената обществена поръчка са неприемливи. За това...

Икономистите на БАН организират научна конференция за прехода към зелена икономика

Институтът за икономически изследвания при БАН организира научна конференция на тема: „Икономическо развитие и политики: реалности и перспективи. Национални и европейски предизвикателства на прехода...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ