27 C
Пловдив
вторник, април 16, 2024

НСОРБ: Нужен е специален фонд за паметниците на културата, спряха парите за тях по Плана

От Националното сдружение на общините в България алармират за проблем с опазването на сградите паметници на културата. От сдружението призовават за създаване на специален държавен фонд за опазване на такива сгради,включително и частна собственост, които са архитектурно богатство за всеки град и община. Кметът на Велико Търново, Даниел Панов, който е и председател на НСОРБ предупреди, че от Плана за възстановяване е извадено предложението им за финансиране на частни имоти паметници на културата за възстановяване чрез мерките за енергийна ефективност.

Конкретно за Велико Търново са били заложени 33 милиона лева за такива нужди, но мярката е премахната.

Въпросът за създаване на държавен фонд за опазване на имотите със статут на културна ценност е поставян многократно пред министерството на културата, но до момента не намира разрешение.

Междувременно 15 къщи със статут на културна ценност само в старопрестолния град са се самосрутили през последните 10 години.

Related Articles

Строят модерна зала на Полигона на Столична община

"Осигурихме 700 000 лв. за изграждане на нова модерна зала за обучение в Полигона на общината в Панчарево. В нея ще се провеждат лекции...

След решение на съда: “Куршум джамия” остава собственост на Карлово

“Куршум джамия” остава собственост на Карлово, потвърди Върховният касационен съд, като не допусна до касационно обжалване и остави в сила решение на Пловдивския апелативен...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ