15 C
Пловдив
петък, април 19, 2024

НСОРБ: Нужен е специален фонд за паметниците на културата, спряха парите за тях по Плана

От Националното сдружение на общините в България алармират за проблем с опазването на сградите паметници на културата. От сдружението призовават за създаване на специален държавен фонд за опазване на такива сгради,включително и частна собственост, които са архитектурно богатство за всеки град и община. Кметът на Велико Търново, Даниел Панов, който е и председател на НСОРБ предупреди, че от Плана за възстановяване е извадено предложението им за финансиране на частни имоти паметници на културата за възстановяване чрез мерките за енергийна ефективност.

Конкретно за Велико Търново са били заложени 33 милиона лева за такива нужди, но мярката е премахната.

Въпросът за създаване на държавен фонд за опазване на имотите със статут на културна ценност е поставян многократно пред министерството на културата, но до момента не намира разрешение.

Междувременно 15 къщи със статут на културна ценност само в старопрестолния град са се самосрутили през последните 10 години.

Related Articles

Лифт до крепостта „Патмос“ става обект от първостепенно значение за Ардино

Общинските съветници в Ардино гласуваха предложението на кмета инж. Изет Шабан кабинковият лифт от с. Стар Читак до крепостта "Патмос" да бъде обявен за...

Български проект спечели тазгодишната награда Новия европейски Баухаус

Проектът „Паркът” или „ From Concrete to Culture“ на фондация „Колективът” спечели отличие на тазгодишното издание на наградите за намеси в градска среда "Нов...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ