13 C
Пловдив
сряда, септември 27, 2023

НСОРБ, МРРБ и строителите искат рестарт на санирането

Националното сдружение на общините в Българсия (НСОРБ) апелира за рестарт на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Искането е формулирано след видеоконферентна връзка между регионалния министър Петя Аврамова и заместника ѝ Николай Нанков с председателя на сдружението Даниел Панов. Те договориха да се свика Съветът по децентрализация на държавното управление към Министерския съвет, съобщиха от ведомството.

Инициативата е подкрепа на искането на Камарата на строителите от края на месец април за връщане на държавната програма за саниране с мотива, че тя ще осигури 250 000 работни места и именно строителството може да помогне на България да излезе от кризата, предизвикана от коронавируса.

Според строителите и участниците в конферентната среща санирането е една от най-високо оценяваните публични инвестиции в България. То е спечелило огромно доверие сред хората, удължавайки срока за експлоатация на старите жилищни блокове. В момента в България има утвърдени проекти за 3250 сгради на обща стойност 1.65 млрд. лв. с ДДС, които покриват изискванията на въпросната програма, по данни на КСБ. Общият брой на санираните блокове в страната по Национална програма за енергийна ефективност – от нейния старт през 2015 г. до 31 март 2020 г. – е 1854. През тази година пък се предвижда обновяването на близо 9000 жилища в 117 блока, става ясно от одобрен от Министерския съвет доклад за напредъка по изпълнението на държавната програма за саниране.

Общо 14 022 жилища в 195 многофамилни сгради са въведени в експлоатация през 2019 г. след тяхното обновяване по програмата. От въведените в експлоатация през миналата година 195 сгради, най-много са в Област София – 56, следва Пловдив с 24, Сливен – 16, Добрич – 16 и Хасково – 10. Предвижда се през 2020 г. да бъдат обновени още 8737 жилища в 117 блока, като последните обекти се очаква да бъдат завършени през 2021 г.

 

 

Related Articles

Създават виртуална карта на изоставените училища в България

Продължава работата по българския павилион на 18-то биенале за архитектура във Венеция, информират от Камарата на архитектите в България. Като част от програмата на...

Община Тунджа реализира хибриден ВЕИ проект

В община Тунджа започна изграждането на фотоволтаичен парк „Тенево Солар“, първи етап от хибридния ВЕИ комплекс „Тенево“. Той ще включва също и вятърни турбини...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ