14 C
Пловдив
понеделник, май 20, 2024

НСИ: Населението у нас намалява и застарява. 74% от хората обитават градове

Продължаващо обезлюдяване в определени територии на страната, намаляване и застаряване на населението – това са негативите и първите резултати от Преброяване на населението в България 2021. Националният статистически институт (НСИ) представи данните пред медиите днес като уточни, че те са предварителни. За окончателните данни е необходимо още време – вероятно до края на тази година, заяви председателят на НСИ Сергей Цветарски.

6 520 000 души е населението на страната към 7 септември 2021 г., а 34% са електронно преброилите се хора. Цифрите сочат, че с 844 000 души е намаляла страната. По-голяма част от това намаление (53%) се дължи на негативните демографски тенденции, по-голяма смъртност, отколкото раждаемост и отрицателният естествен прираст, а също и на хора, които са напуснали страната и не са се върнали, отчитат от НСИ.

По отношение на половата структура преброяването показва, че тя се запазва. 52% са жените, 47% са мъжете у нас. Във възрастовата структура, обаче, има промяна. “Ако през 92 г. 24% от население е било до 17-годишна възраст, а 14% са възрастните хора над 65 години. През 2021 г. е точно обратното – имаме 14% население до 17 години и 24% население на възраст над 65 години”, заявяват от екипа на преброителите.

Увеличава се населението в градовете -74% са хората там показват данните на НСИ. Спрямо предишното преброяване през 2011 г., само София-град увеличава своето население с 14.7%.

Всички останали области регистрират намаление на населението, като то варира между -8 и -26%. Най-малко намаляло е население в област Пловдив, област Варна и в София-област.

Най-голямо е обезлюдяването в област Добрич, Видин и Монтана.

Related Articles

Програма „Европа” 2024 е отворена за кандидатстване до 10 юни

Програма „Европа” на Столична община стартира за шестнадесета поредна година. През 2024 г. водещият ѝ принцип отново е свързан с подпомагане на сътрудничеството между...

Качествената работа, сроковете и прозрачността в обществените поръчки обсъдиха кметът на София и КСБ

Кметът на София Васил Терзиев и представители на Камарата на строителите в България проведоха работна среща в края на изминалата седмица. На нея столичният...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ