18 C
Пловдив
четвъртък, април 25, 2024

Нов живот за две знакови сгради в Поморие след реконструкция

Две знакови за Поморие сгради ще заживеят нов живот, след цялостно реновиране. Това са старата Водна кула, емблема на града, и бившата Ритуална зала. Изоставената Водната кула ще бъде превърната в Арт комплекс с музей на рибарството, а Ритуалната зала в образователен комплекс.

Строителните дейности по проекта за Водната кула започват, а амбицията на общината е да бъде завършен преди началото на следващия туристически сезон.

Предвижда се на мястото на разрушеното и опасно съоръжение да се обособят мултифункционална зала с експозиция на различни елементи свързани с историята на града и рибарството, зала с интерактивни мултимедийни екрани, технически зони, панорамна площадка и реновирано дворно пространство. Паралелно ще се прави и цялостна реконструкция на съществуващите в близост до водната кула складове и гаражи. Те ще бъдат трансформирани в арт ателиета за приложно и изящно изкуство. Основната цел на проекта е новите ателиета да съчетават функциите на експозиционни площи и занаятчийски работилници, тематиката, на които е “Рибарството като култура и бита на рибарите”.

Водната кула в Поморие – разрушена и опасна в момента, ще се превърне в модерен Арт комплекс, посветен на рибарството.

Местна инициативна група /МИГ/ – Поморие кандидатства за финансиране за реконструкция и ремонт на сградата на бившия Обреден дом и превръщането ѝ в Учебен и консултативен хъб.

Нов живот ще „заживее“ и бившата Ритуална зала в града.

Проектът предвижда на мястото на рушащата се в момента сграда да бъде изграден Център за учене през целия живот. В него ще се провеждат съвместни образователни дейности, популяризиране на културно-историческото наследство и подпомагане на местната общност за активно включване в културния живот на общината. Ще има и сцена за различни културни прояви, както в подкрепа на местни творци, така и за популяризиране на местни обичаи.

 Снимки: Община Поморие

Related Articles

Пускат обществената поръчка за изпълнител на новата библиотека на Варна

Открива се процедура за възлагане на обществена поръчка за избор на изпълнител на новата Градска библиотека на Варна, информират от администрацията. Актуализирана е количествено-стойностната...

Готови са проектните задания за ремонт на два горнооряховски парка

След получени предложения от граждани вече са готови заданията за проектиране, във връзка с предстоящия ремонт на парковете „Христо Ботев“ и „Николай Панайотов“ в...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ