20 C
Пловдив
четвъртък, юни 20, 2024

Нов живот за две знакови сгради в Поморие след реконструкция

Две знакови за Поморие сгради ще заживеят нов живот, след цялостно реновиране. Това са старата Водна кула, емблема на града, и бившата Ритуална зала. Изоставената Водната кула ще бъде превърната в Арт комплекс с музей на рибарството, а Ритуалната зала в образователен комплекс.

Строителните дейности по проекта за Водната кула започват, а амбицията на общината е да бъде завършен преди началото на следващия туристически сезон.

Предвижда се на мястото на разрушеното и опасно съоръжение да се обособят мултифункционална зала с експозиция на различни елементи свързани с историята на града и рибарството, зала с интерактивни мултимедийни екрани, технически зони, панорамна площадка и реновирано дворно пространство. Паралелно ще се прави и цялостна реконструкция на съществуващите в близост до водната кула складове и гаражи. Те ще бъдат трансформирани в арт ателиета за приложно и изящно изкуство. Основната цел на проекта е новите ателиета да съчетават функциите на експозиционни площи и занаятчийски работилници, тематиката, на които е “Рибарството като култура и бита на рибарите”.

Водната кула в Поморие – разрушена и опасна в момента, ще се превърне в модерен Арт комплекс, посветен на рибарството.

Местна инициативна група /МИГ/ – Поморие кандидатства за финансиране за реконструкция и ремонт на сградата на бившия Обреден дом и превръщането ѝ в Учебен и консултативен хъб.

Нов живот ще „заживее“ и бившата Ритуална зала в града.

Проектът предвижда на мястото на рушащата се в момента сграда да бъде изграден Център за учене през целия живот. В него ще се провеждат съвместни образователни дейности, популяризиране на културно-историческото наследство и подпомагане на местната общност за активно включване в културния живот на общината. Ще има и сцена за различни културни прояви, както в подкрепа на местни творци, така и за популяризиране на местни обичаи.

 Снимки: Община Поморие

Related Articles

Предстои основен ремонт на Музея на мозайките в Девня

Над 5 млн. лв. отпуска Министерството на регионалното развитие и благоустройството за основен ремонт на Музея на мозайките в Девня. Проектът включва конструктивни промени...

Правят 11 индустриални зони в Северна България

Ще бъдат финансирани с близо 207 млн. лв. от Плана за възстановяване Министерството на иновациите и растежа ще подкрепи развитието и изграждането на общо 11...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ