29 C
Пловдив
понеделник, юни 17, 2024

Нов газов терминал край Александруполис ще захранва и България

Диверсифицирането на източниците и трасетата за доставка на газ за Източна Европа вече е възможно. Окончателното е одобрено изграждането на терминал за втечнен природен газ край Александруполис, Гърция. Акционерите на компанията „Газтрейд“ са решили, че може да бъде стартиран, защото всички изисквания за реализацията му са осигурени.

Компании от САЩ, Катар, Израел и други се очаква да бъдат основните доставчици на газ до терминала. Проектът ще допринесе както за диверсифициране на източниците и трасетата за доставка на газ, така и за насърчаване на конкуренцията в полза на крайните клиенти.

Очаква се терминалът да заработи до края на 2023 г., като договореният капацитет за регазификация вече достига 50% от техническия му капацитет от 5,5 млрд. куб. м. на година. Проектът ще получи финансиране и от Оперативната програма на Гърция „Конкурентоспособност, предприемачество и иновации 2014-2020” (EPAnEK). Средствата, които трябва да получи по нея са в размер на 166,7 милиона евро.

Плаващото съоръжение за съхранение и регазификация ще бъде свързано към Националната газопреносна система на Гърция посредством тръбопровод с дължина 28 км., по който регазифицираният ВПГ ще се пренася до пазарите на Гърция, България и по-широкия регион – от Румъния, Сърбия и Северна Македония, чак до Молдова и Украйна.

Изпълнителният директор на българския газопреносен оператор „Булгартрансгаз“ ЕАД, г-н Владимир Малинов също подчерта значимостта на решението.

Related Articles

С над 1 млн. лева: Община Хисаря модернизира Дома за възрастни в Старосел

Община Хисаря започва реализацията на проект по ОП „Национален план за възстановяване и устойчивост“, Компонент „Социално включване“, програма за модернизиране на дългосрочната грижа. Ще...

Започва издаването на лични карти с биометрични данни

Новият образец влиза в сила от 17 юни От 17 юни т.г. Дирекция „Български документи за самоличност“ въвежда нов образец на българска лична карта, съобщиха...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ