7 C
Пловдив
събота, март 2, 2024

Нов газов терминал край Александруполис ще захранва и България

Диверсифицирането на източниците и трасетата за доставка на газ за Източна Европа вече е възможно. Окончателното е одобрено изграждането на терминал за втечнен природен газ край Александруполис, Гърция. Акционерите на компанията „Газтрейд“ са решили, че може да бъде стартиран, защото всички изисквания за реализацията му са осигурени.

Компании от САЩ, Катар, Израел и други се очаква да бъдат основните доставчици на газ до терминала. Проектът ще допринесе както за диверсифициране на източниците и трасетата за доставка на газ, така и за насърчаване на конкуренцията в полза на крайните клиенти.

Очаква се терминалът да заработи до края на 2023 г., като договореният капацитет за регазификация вече достига 50% от техническия му капацитет от 5,5 млрд. куб. м. на година. Проектът ще получи финансиране и от Оперативната програма на Гърция „Конкурентоспособност, предприемачество и иновации 2014-2020” (EPAnEK). Средствата, които трябва да получи по нея са в размер на 166,7 милиона евро.

Плаващото съоръжение за съхранение и регазификация ще бъде свързано към Националната газопреносна система на Гърция посредством тръбопровод с дължина 28 км., по който регазифицираният ВПГ ще се пренася до пазарите на Гърция, България и по-широкия регион – от Румъния, Сърбия и Северна Македония, чак до Молдова и Украйна.

Изпълнителният директор на българския газопреносен оператор „Булгартрансгаз“ ЕАД, г-н Владимир Малинов също подчерта значимостта на решението.

Related Articles

Предстои конкурс за нов главен архитект на София

Кметът на София Васил Терзиев иска нов главен архитект на столицата на мястото на арх. Здравко Здравков, който бе избран на поста през 2016...

Болница за източно лечение ще строят в Сапарева баня

Проектирането е възложено на Amfion Architecture Studio Здравен болничен център за корейска медицина се планира да бъде изграден в община Сапарева баня, информират от администрацията....
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ