20 C
Пловдив
неделя, октомври 1, 2023

Нов газов терминал край Александруполис ще захранва и България

Диверсифицирането на източниците и трасетата за доставка на газ за Източна Европа вече е възможно. Окончателното е одобрено изграждането на терминал за втечнен природен газ край Александруполис, Гърция. Акционерите на компанията „Газтрейд“ са решили, че може да бъде стартиран, защото всички изисквания за реализацията му са осигурени.

Компании от САЩ, Катар, Израел и други се очаква да бъдат основните доставчици на газ до терминала. Проектът ще допринесе както за диверсифициране на източниците и трасетата за доставка на газ, така и за насърчаване на конкуренцията в полза на крайните клиенти.

Очаква се терминалът да заработи до края на 2023 г., като договореният капацитет за регазификация вече достига 50% от техническия му капацитет от 5,5 млрд. куб. м. на година. Проектът ще получи финансиране и от Оперативната програма на Гърция „Конкурентоспособност, предприемачество и иновации 2014-2020” (EPAnEK). Средствата, които трябва да получи по нея са в размер на 166,7 милиона евро.

Плаващото съоръжение за съхранение и регазификация ще бъде свързано към Националната газопреносна система на Гърция посредством тръбопровод с дължина 28 км., по който регазифицираният ВПГ ще се пренася до пазарите на Гърция, България и по-широкия регион – от Румъния, Сърбия и Северна Македония, чак до Молдова и Украйна.

Изпълнителният директор на българския газопреносен оператор „Булгартрансгаз“ ЕАД, г-н Владимир Малинов също подчерта значимостта на решението.

Related Articles

Столична галерия показва „Дом Мечта“

Артисти откриват пресечната точка между изкуство и дизайн "Домът мечта“ представя съжителството на изкуство и дизайн под един покрив. Експозицията в галерия „КО-ОП“ е от...

Приключи ремонтът на Планетариума в Смолян

Ремонтните дейности на Планетариума в Смолян приключиха, съобщиха от пресцентъра на общината. В следващите дни ще поискаме приемателна комисия на база, на която сградата...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ