37 C
Пловдив
неделя, юли 14, 2024

Новото строителство скача с 25% заради поскъпването на материалите

Новото строителство поскъпва с 25 на сто заради ръста в цените на строителните материали. Пред БТА председателят на УС на Камарата на строителите в България инж. Илиян Терзиев пресмята, че оскъпяването на крайния продукт ще е над 25%, тъй като между 60 и 70% от стойността на един обект са материалите.

А те през последната година са поскъпнали между 30 и 100%. Ръстът в цената на металите е над 100 процента, на бетона – 30 на сто, а на различните видове изолации средно около 40 на сто.

Същевременно се увеличават и разходите за заплати, които трябва да се предвидят от работодателите в строителството, за да се предотврати изтичането на кадри в други европейски страни, допълни Терзиев.

Инвестиционният процес в строителството продължава да е затруднен от административните тежести в страната, изтъкна инж.Терзиев и посочи, че времето за получаване на разрешение за строителство в Германия отнема 55 работни дни, докато в България – 650 работни дни. Ако не направим нормативни промени, ще изгоним всички външни инвеститори, коментира той.

Председателят на КСБ не изключи фалити в бранша заради кризата. Сега има случаи, при които са подписани за частни поръчки договори с аванс, при които се гарантира цена напред, и в момента за тези фирми е по-изгодно да се откажат и да фалират, отколкото да продължат да работят, каза Терзиев.

Затова от бранша настояват държавата да въведе механизъм, като в други европейски страни, при който чрез формула да се индексират цените на вече сключените договори за строителство, както с частни, така и с държавни възложители. Индексацията да е в двете посоки – увеличаване стойността на договора при драстичен ръст на разходите и съответно намаление при спад на цените.

Related Articles

Ремонтират Дом за възрастни във Варна с над 7 млн. лева

Местят обитателите на социалното заведение във временна сграда Сградата на Дом за възрастни хора „Гергана“ във Варна не е ремонтирана от построяването преди 88...

Записват за курса „Шайо“ по опазване на недвижимото културно наследство

НИНКН и школата „Шайо“ - Париж канят архитекти с интерес към паметниците на културата да кандидатстват за специализирания курс по опазване на недвижимото културно...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ