22 C
Пловдив
вторник, юли 16, 2024

Нови 57,9 млн. лв. за училища и детски градини в София

„Нови 57,9 млн. лева добавяме в София към инвестициите в училища и детски градини, този път по Програмата за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, градини и училища 2024 – 2027 на Министерството на образованието и науката (МОН).“ Това съобщи кметът Васил Tерзиев.

Към осигурени инвестиции по тази програма имаме още 3,9 млн. лева, одобрени по друга програма на МОН за изграждане на нови и ремонт на съществуващи спортни площадки, посочи столичният кмет. Той уточни, че към към тях се добавят над 115 млн. лв., заложени в Капиталовата програма на Столичната община. Средствата са за строеж на нови детски градини, ремонти на училища, детски ясли и градини, възстановяване и ремонт на детски площадки в междублокови пространства и спортни площадки. Програмата очаква гласуване в Столичния общински съвет, като част от Бюджет 2024.

„Така София започва 2024 г. с над 176 млн. лева за подобряване на условията, в които учат, играят, спортуват и се развиват децата на София“, каза още кметът.

По последната програма на МОН са одобрени за финансираме 15 проекта на училища и детски градини на обща стойност 57,9 млн. лева. 10 училища в районите „Витоша“, „Студентски“, „Панчарево“, „Младост“, „Изгрев“, „Възраждане“, „Слатина“ и „Лозенец“, от които 6 общински училища, ще разполагат с 46,9 млн. лева за изграждане на нови учебни корпуси, физкултурни салони, многофункционални зали, библиотеки, информационни центрове и оборудване. Нови 4 129 места в София ще помогнат на няколко училища в София да преминат към едносменен режим на обучение.

С общо 11,1 млн. лева ще разполагат в районите „Витоша“, „Слатина“, „Искър“ и „Младост“, с които ще се осигурят нови 587 места в детски градини и яслени групи. Пет детски градини ще бъдат финансирани – две в район „Слатина“ и по една в останалите три района.

В 23 училища от 15 района в София ще бъдат вложени други 3,9 млн. лева за изграждане на 15 нови открити спортни площадки. Средствата се отпускат по Програмата за изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони в държавните и общинските училища на Министерството на образованието и науката.

Related Articles

Транспорт: МРРБ и АПИ работят за свързаност между север и юг в страната

До началото на септември ще бъдат обявени обществени поръчки за инженеринг и строителен надзор за участъка Бяла – Велико Търново, който е третата част...

„Архитектурният дух на Варна“ – четвърто издание на изложбата в галерия „Арт Маркони“

„Архитектурният дух на Варна” е мотото на четвъртото издание на изложбата, която всяка година галерия „Арт Маркони” и художниците, с които работи, посвещава на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ