24 C
Пловдив
четвъртък, юли 18, 2024

Нови 10 мрежи от градове по Програма УРБАКТ

Комитетът за наблюдение на Програма УРБАКТ IV одобри нови 10 мрежи за трансфер на иновации. Партньорите в тях ще работят по адаптирането и повторното използване на резултатите от завършени проекти за градски иновативни действия (UIA). Мрежите ще стартират дейността си на 1 септември 2024 г. и ще приключат процеса на трансфер на 31 август 2026 г. В тях участват 61 партньори от 19 държави, като 39 от тях се включват за първи път в УРБАКТ. Най-големият брой партньори са от Испания (8), следвана от Португалия и Гърция (по 7) и Италия (6).

От българска страна община Поморие участва в мрежата EPIU ITN (Energy Poverty Intelligence Unit). В основата й е проектът на град Хетафе (Испания), който създава звено за проучване на енергийната бедност в двата най-уязвими квартала на града: Las Margaritas и La Alhóndiga. Иновативният инструмент на проекта се основава на система за анализ на данни, която събира информация за потреблението на енергия, доходите и други фактори, определящи енергийната бедност. Групира уязвимите от енергийна бедност групи по социално-демографски и пространствени характеристики на три нива: дом, сграда и квартал. След идентифицирането на енергийно уязвими случаи, екип на градските власти на Хетафе прави оценка на обектите и прилага индивидуални решения за избраните домове, сгради и квартали.

Трите приоритетни за новите мрежи теми са градска бедност, градска сигурност и култура и културно наследство. Ще се работи и в посока интеграция на мигранти и бежанци, дигитален преход и работни места, както и умения в местната икономика. Всяка от тях е представена от едно партньорство.

Related Articles

Записват за курса „Шайо“ по опазване на недвижимото културно наследство

НИНКН и школата „Шайо“ - Париж канят архитекти с интерес към паметниците на културата да кандидатстват за специализирания курс по опазване на недвижимото културно...

Ремонтът на Дунав мост върви по план

В ход е планираният ремонт на Дунав мост. Както бяха направени предварителните разчети за месеца строителните работи се изпълняват без спиране на движението, а...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ