20 C
Пловдив
неделя, септември 24, 2023

Нови станции следят качеството на въздуха в Русе

Две станции за контрол на въздуха са разположени на територията на Русе, а в скоро време предстои да бъдат поставени още две  мониторингови съоръжения, съобщиха от общината.

Автоматичната измервателна станция (АИС) „Възраждане“ се намира в централната градска част. Тя показва данни в реално време на интернет страницата на общината и на двете информационни табла на площад „Свобода“ и на ул. „Котовск“.

Станцията отговаря на критериите на градски фонов пункт и е част от Националната система за контрол на качеството на атмосферния въздух. В АИС „Възраждане“ се измерват озон, азотен оксид, азотен диоксид, въглероден диоксид, серен диоксид, бензен, фини прахови частици и метеопараметри.

Налична е и мобилна станция за измерване на показателите на атмосферния въздух, разположена на международния булевард „България“ в Русе. От местната управа съобщават, че кметът на града Пенчо Милков е имал среща наскоро с министъра на околната среда и водите за подмяна на мобилната станция с нова, която да предоставя данни в реално време и да бъде включена в информационната система за мониторинг на въздуха на община Русе.

В изпълнение на интегриран проект по програмата „LIFE“ – „Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух“, предстои поставянето на още две стационарни мониторингови станции.

Те ще допълват базата данни от пунктове за постоянно наблюдение на Националната система за мониторинг на околната среда, както и системата от мобилни станции.

Related Articles

Вековно дърво в Плевен указва историческите и културни забележителности

Указателни табели, насочващи към историческите и културните забележителности на Плевен, бяха монтирани на дънера на дърво, което е на близо 150 години. Дънерът се...

Община Тунджа реализира хибриден ВЕИ проект

В община Тунджа започна изграждането на фотоволтаичен парк „Тенево Солар“, първи етап от хибридния ВЕИ комплекс „Тенево“. Той ще включва също и вятърни турбини...

„Европейска нощ на учените“ в УАСГ

- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ