14 C
Пловдив
понеделник, април 15, 2024

Нови правила за събиране на едрогабаритни отпадъци във Велико Търново

Община Велико Търново въвежда нова организация на събирането на едрогабаритни отпадъци. Контейнерите ще бъдат поставяни по седмичен график в кварталите – от 10,00 до 16,00 ч. всеки работен ден на съответното според плана място. Ще присъства и служител, който ще осъществява контрол върху вида на предаваните отпадъци, съобщи във фейсбук кметът Даниел Панов.

„Новата организация се налага заради зачестили злоупотреби с поставените контейнери, както и изхвърляне на неподходящ тип отпадъци. Община Велико Търново припомня, че в съдовете за едрогабаритна смет се изхвърлят стари мебели и дървен материал, но е забранено оставянето на строителни, битови, текстилни и опасни отпадъци. За тях има предвиден обособен ред на предаване, други съдове или акции за събиране“, посочи той.

Удвоен е и броят на специалните контейнери за стари дрехи, текстил и обувки. Инициативата на общината има за цел да насърчи рециклирането и да създаде по-голямо удобство за хората.

Новите контейнери са разположени на няколко места в града. В централната градска част те се намират до входовете на парковете „Дружба“ и Марно поле“, на автобусното обръщало в кв. „Картала“, до пазара в кв. „Бузлуджа“ и на улица „Симеон Велики“.

Подобен род системи за оползотворяване на отпадъци съществува от години в повечето европейски държави. С увеличаването на мрежата от съдове за текстил великотърновци могат да се включат още по-активно в този процес, казват от общината.

 

Related Articles

Сливен с новоизградена улица

Изграждането на новата улица между булевардите „Бургаско шосе“ и „Хаджи Димитър“ е към приключване, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация. Остават довършителни работи и...

Варна: Предстои ремонт на Комплекса за социални услуги за възрастни

Предстои основен ремонт на Комплекса за социални услуги за възрастни хора „Гергана“ във Варна, информират от администрацията. Проектът ще се финансира с европейски средства...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ