Нови правила за строежа на жилищни сгради и апартаменти

0

Строители и архитекти вече ще трябва да се съобразяват с нови правила при строежа на многофамилни жилищни сгради. Те са записани в Наредбата за достъпната среда, която влезе в сила март месец.  Документът задава минимални изисквания, които целят да улеснят придвижването на хора с увреждания. Коридорите и терасите в апартаментите следва да бъдат широки и дълги поне метър и половина, а подовите настилки да са равни.

Минималната широчина на входната врата трябва да е най-малко 1 метър, а на интериорни врати – 80 сантиметра. Бъдещите коридори трябва да са широки поне с 50 сантиметра повече, което ще позволи на човек в количка да се завърта около оста си. По същата причина има нови изисквания и за терасите.

За да се изпълнят критериите, всички апартаменти ще имат в площите си повече квадратура тераси и коридори, което в общия случай значи или да се намали от останалите стаи, за да е същата цената, или да поскъпнат апартаментите. Мнението на експертите е, че промените в Наредбата ще доведат именно до второто – скок в цените на жилищата.

 

 

 

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си