11 C
Пловдив
сряда, февруари 28, 2024

Нови правила за застрояване в старинната част на Велико Търново

Променят се правилата за застрояване в Стария град на Велико Търново. Според тях сградите трябва да са с височина до 10 метра. Регламентират се правила и за леглата в хотелите и столовете в ресторантите в различните зони на старинната част на града информира БНР.

Общинският съвет разреши изработването на новия Подробен устройствен план за старата част на Велико Търново. Целта е да се зададат единни строителните норми за всички, които искат да строят или обновяват сгради в района от паметника „Майка България“ до крепостта „Царевец“.

Освен максималната височина до 10 метра, ще бъдат определени и цветовете, в които може да бъдат боядисвани фасадите на сградите. Районът обхваща 538 сгради със статут на културни ценности, част от които са с национално значение.

Според плана голяма част от незастроените терените се предвиждат за паркинги. Планира се и изграждането на панорамен път между кварталите „Картала“ и „Варуша“.

Related Articles

Две от забележителностите в Севлиево влизат в списъка на стоте национални туристически обекта

Две от забележителностите в Севлиево влизат в списъка на стоте национални туристически обекта. От 1-ви април посетителите на местата от културно-историческото ни минало, ще...

Започва строителствотото на 7 пътни съоръжения в Старозагорско

6 надлеза и 1 подлез ще бъдат изградени на територията на Община Стара Загора. Това съобщи генералният директор на НКЖИ инж. Мария Генова по...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ