16 C
Пловдив
сряда, септември 27, 2023

Нови подови мозайки откриха археолози при проучване в Девня

Археолози откриха още златни монети и нови подови мозайки в района на болницата в Девня, където миналата есен започна проучването на късноантично жилище, опожарено от хунитеПри проведените в края на февруари и началото на март разкопки в археологическия резерват „Марцианополис“ са разработени допълнителни площи от античната сграда. Откритото в предишния сезон златно съкровище, състоящо се от 16 късноантични златни монети на императорите Теодосий II и Валентиниан III, е допълнено с още 3 златни монети.

На пода на едно от помещенията на късноантичната сграда археолозите са разкрили запазени римски мозайки. Предварителната датировка на мозайките е в първата половина на IV век сл. Хр.

Надеждите на научния ръководител на археологическата експедиция д-р Христо Кузов са свързани с възможността за получаване на финансиране от Министерството на културата за редовно проучване през есента. Предстои уточняването на планировката на сградата, предназначението, строителните периоди в нейното съществуване и ситуирането й в структурата на античния град.

До решаването на въпроса за опазването и експонирането на откритите мозайки, те ще бъдат покрити със специална материя, която да ги запази до бъдещото им консервиране и реставрация, е заявил кметът на Девня Свилен Шитов, цитиран от пресцентъра на общината.

Related Articles

Пловдив: Работна група чертае визия за Тютюневия град

Проблемите и благоустрояването на емблематичната зона на някогашните тютюневи складове в Пловдив, известна като Тютюневия град обсъдиха на среща представители на НИНКН, Община Пловдив...

Вече в сила: С 5 км/ч с тротинетка през столичните паркове

Новите правила за движение на електрическите тротинетки в София вече са в сила. Това съобщи председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, който припомни,...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ