34 C
Пловдив
понеделник, юни 17, 2024

Нови и по-екологични автомобили събират сметта в Сливен

Дванадесет модерни машини сменят старите автомобили за сметосъбиране в Сливен. Специализираните коли са със съвременно оборудване, електронно управление и притежават евростандарт 6. Те са със система AdBlue с течен реагент, използван за намаляване на вредните емисии от изгорелите газове на дизеловите двигатели.

„Седем машини почистват града, а другите пет са за селата. Автомобилите са много по-комфортни за шофьорите отколкото старите и най-важното – по-екологични“, заяви Атанас Атанасов – ръководител на почистващата фирма, с която Община Сливен е сключила договор.

Новите машини са изискани от Общината при сключването на договора за сметосъбиране и поддържане на чистотата на местата за обществено ползване на територията на града. Целта е подобряване на услугата и въвеждане на екологосъобразно управление на сметосъбирането.

„Към договора сме подготвили технически задания, които фирмата е длъжна да изпълнява. Със заповед на кмета контролът се изпълнява от осем инспектори в града. За контрола в населените места отговарят кметовете, кметските наместници, експерти и специалисти ЦАО“, каза инж. Николай Бакърджиев, началник на отдел „Екология“ в Община Сливен.

Въведена е в експлоатация и мотометачна машина, при която метенето е съпроводено с оросяване на настилката за намаляване на отделянето на прахови частици. Тя е особено ефективна за допълнително почистване на големите булеварди на територията на Сливен.

Започнала е и поетапна подмяна на контейнерите за сметосъбиране.

Related Articles

Безплатно: Събират опасни отпадъци от домакинствата в Асеновград

Кампания за безвъзмездно предаване на опасни отпадъци организира кметството в Асеновград, съобщават от администрацията. Акцията ще се проведе тази събота – 15 юни, от 11...

Нощ на индустрията в Стара Загора среща работодатели и младежи

Нощ на индустрията предстои в Стара Загора. Първото по рода си събитие цели да осигури директна връзка между работодателите и всички желаещи да се...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ