34 C
Пловдив
сряда, юни 19, 2024

Нова площадка с подземни контейнери в Габрово

Нова площадка за подземно сметосъбиране е изградена в Габрово. Съоръжението вече е в експлоатация и се ползва от живущите в квартала. Така общият брой на подземните площадки в града става седем.

Това са първите съдове в Габрово, които могат да се отварят чрез педал, като така улесняват изхвърлянето на отпадъци без да се налага ръчно повдигане на капака.

На новата площадка, подобно на предходните, са разположени три подземни контейнера – два за рециклируеми отпадъци и един за биоразградими отпадъци. Вътрешността на всеки от новите съдове представлява специализиран чувал с обем от 3 куб. м, изработен от полиетилен с висока плътност, непозволяваща пропускане на течности и въздействие на атмосферните условия. Контейнерите са на 2/3 от размера си вкопани в земята, като изхвърлянето на отпадъците става чрез капак, разположен върху надземната част на съда.

Отварянето на коша е чрез натискане на педал в долната част на съда или чрез ръчно повдигане на капака. В приемното отделение на контейнерите е монтирано специално съоръжение, недопускащо директен достъп до съдържанието им, а затварянето на капака се осъществява с механизъм за плавно спускане. Видимата част на съдовете представлява метален корпус със стоманени секции, които освен чисто естетична функция, имат и важното предназначение да предотвратят злонамерени действия.

За ясното указване на вида отпадък, който трябва да се постави в съответния контейнер, върху надземната част на съдовете са поставени информационни стикери, а капаците са в съответните цветове – жълт за рециклируеми и кафяв за биоразградими отпадъци. Обслужването на съдовете се осъществява от ОП „Благоустрояване“, а контрол върху правилното изхвърляне на отпадъци се изпълнява от Инспекторат по управление на отпадъците.

 

 

Related Articles

Община Сливен ремонтира изложбената зала „Сирак Скитник“

Община Сливен подписа договор за безвъзмездна финансова помощ по процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на публичен сграден фонд за административно обслужване, култура и...

Безплатно: Събират опасни отпадъци от домакинствата в Асеновград

Кампания за безвъзмездно предаване на опасни отпадъци организира кметството в Асеновград, съобщават от администрацията. Акцията ще се проведе тази събота – 15 юни, от 11...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ