17 C
Пловдив
четвъртък, септември 28, 2023

Нова колекция от фигури на тракийски конник в Археологическия музей в Бургас

Колекция от нови седем бронзови фигури на тракийски конник е изложена в залата на Археологическия музей в Бургас. Находките са от 2-3 век, съобщиха от музея.

Фигурите са тематично свързани и са части към композиции, съставени от три елемента – конникът и конят стъпил върху фундамент. Един от предметите е открит по време на археологическите разкопки на крепостта Русокастро.

Пет от фигурите са постъпили във фондовете на музея след дарение, направено от Хачик Папазян. Един от ценните предмети – този, който се отличава с най-прецизна изработка, е открит в Поморие през 1970 година.

Артефактите са реставрирани от Силвия Борисова – реставратор в Регионалния исторически музей в Бургас. Те ще бъдат част от постоянната експозиция на Археологическия музей.

Related Articles

Започнаха реални действия за строителството на Дунав мост 3

Почти двадесет години след обявяването на проекта, България и Румъния започнаха реални действия за строителството на трети мост над Дунав. Двете страни подадоха съвместен...

Община Тунджа реализира хибриден ВЕИ проект

В община Тунджа започна изграждането на фотоволтаичен парк „Тенево Солар“, първи етап от хибридния ВЕИ комплекс „Тенево“. Той ще включва също и вятърни турбини...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ