9 C
Пловдив
сряда, октомври 4, 2023

НКЖИ отбелязва Международния ден за безопасно преминаване през жп прелезите

За дванадесета поредна година НКЖИ се включва в Международния ден за безопасно преминаване през жп прелезите, който се отбелязва на 11 юни. Той се провежда по инициатива на Международния съюз на железниците (UIC) съвместно с железопътния и автомобилния сектор в повече от 40 страни в света. Посланието тази година е „Заедно сме по-силни!“ и е насочено към всички шофьори и пешеходци, които бързайки често пренебрегват правилата. Краткото спиране предотвратява възможността от сериозен инцидент с потенциална загуба на човешки живот.

Основната цел на инициативата е да покаже, че инцидентите могат да бъдат избегнати, като се спазват правилата за движение и се ограничи опасното поведение на участниците в движението при преминаване през жп прелезите и пространството около тях.

Разгънатата дължина на железопътната мрежа у нас е 6 456 км. На територията на страната има 757 прелеза, стопанисвани от Държавно предприятие „Национална компания „Железопътна инфраструктура“.

Един от основните приоритети, като част от цялостната дейност на предприятието е обезпечаването на сигурността и безопасността при преминаване през железопътните прелези.

Независимо от активното участие на НКЖИ с различни кампании през годините в Международния ден за безопасно преминаване през жп прелези (ILCAD), от началото на 2020 г. до 31 май 2020 г. са се случили 8 произшествия на жп прелези, причинени от нарушаване на правилата за безопасност от водачите на пътни превозни средства. За да намали инцидентите НКЖИ полага усилия в посока модернизация на прелезните устройства (от ръчни бариери в автоматични прелезни устройства). С внедряването на тази съвременна апаратура се елиминира участието на субективния човешки фактор за затваряне на прелеза, управлението е автоматизирано с високо ниво на надеждност; повишава се нивото на безопасността на движение и се намаляват експлоатационните разходи. Отпада също и необходимостта от поддръжка на ръчни бариерни инсталации, които са морално и физически остарели.

Предстои подписване на договор с избран изпълнител за изграждане на нови 20 автоматични прелезни устройства с видеонаблюдение и еластични прелезни настилки, осигуряващи безпрепятствено и комфортно преминаване през прелезите.

Related Articles

Ремонтират художествената галерия в Кюстендил

Община Кюстендил, в партньорство със Столична община и Националната художествена академия (НХА), участват в проект за цялостен ремонт на съществуващата база на галерията "Владимир...

Община Балчик изгражда спортни обекти чрез местни инициативни групи

До края на годината Община Балчик ще изпълни втора част от проекта за изграждане на Спортен комплекс „Балик“, финансиран по Програмата за морско дело...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ