16 C
Пловдив
сряда, септември 27, 2023

Нито един производител на автокомпоненти в България не планира затваряне

Нито един от основните доставчици на автомобилни компоненти в България не планира затваряне на производството си у нас заради кризата около Covid-19, а 10% дори очакват да продължат активно с разширяването на дейността си тук с въвеждането на нови производствени мощности. Това сочи актуално проучване на Collers във връзка с влиянието на COVID-19 върху дейността на сектора в страната.

Методът на изследване са телефонни интервюта, състояли се в края на април 2020 г. От компаниите, включени в проучването, близо 90% са с една локация в България, останалите имат по две или повече производства на територията на страната.

Ситуацията около коронавируса все пак се е отразила. 47% от автомобилните производители споделят, че са кандидатствали за финансова подкрепа от правителството по схемата „60/40“. Останалите смятат, че не се нуждаят от тях на този етап, но има и такива, които не я намират за адекватна за бизнеса им.

Недоволните от широко тиражираната от правителство мярка предлагат „по-ефективна“ алтернатива на схемата –„50/0“ или „60/0“. Също така според тях мярката трябва да се предоставя за по-дълъг период от време, бюрократичната част в процеса да се съкрати и да се помисли за подкрепа на индустрията и в периода след извънредното положение.

Почти половината от компаниите съобщават, че се е наложило да преустановят дейност за времето, през което производителите на оборудване, на които доставят компоненти също са спрели производство. Другата половина – компании, доставчици на компоненти и задруги сектори, са продължили дейността си с по-забавени темпове или са преструктурирали процесите си.

Още от началото на извънредното положение, част от компаниите са предприели допълнителни мерки за справяне с последствията от здравната криза като платен и неплатен отпуск,  работа на смени. В следващите 18 месеца, 1/3 от производителите ще продължат дейността си както досега, а 33% обмислят различни възможности за повишаване на ликвидността си компанията.

Преобладаващата част от участниците в анкетата са с централа в Германия, с между 250 и 1000 служители, и представляват доставчици от Първо ниво – такива , които взаимодействат директно с основния производител (ОЕМ) и обикновено произвеждат автомобилен хардуер и софтуер

 

Related Articles

Вече в сила: С 5 км/ч с тротинетка през столичните паркове

Новите правила за движение на електрическите тротинетки в София вече са в сила. Това съобщи председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, който припомни,...

Пилотно: Велико Търново стартира проект за всеобхватно управление на битовите отпадъци

Град Дебелец ще е първият в България с новата система Пилотен проект за цялостно и всеобхватно управление на битовите отпадъци стартира Община Велико Търново заедно...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ