14 C
Пловдив
понеделник, май 20, 2024

НИНКН с безплатни консултации за недвижимото културно наследство

НИНКН открива приемна за граждани, инвеститори, проектанти и главни архитекти на общини. Директорът арх. Петър Петров и експертите на института ще предоставят безплатни консултации всеки петък от 14.00 до 17.00 часа.

Желаещите могат да запишат час за консултация в специалната форма на сайта на НИНКН НИНКН: Приемна (ninkn.bg). Ще получат на електронната си поща потвърждение за деня и часа на срещата.

Експертите ще разясняват какви са допустимите намеси в обекти от недвижимото културно наследство и как се подготвят качествени задания за проектиране и качествени проекти. Ще обясняват как недвижимата културна ценност да не се превърне в бутафория, защо климатиците по фасадите, фибранът и итонгът нямат място в реставрираните обекти, защо на крепостна кула не може да има асансьор. Ще консултират как проектите да бъдат поправени, така че да запазят автентичността на недвижимите културни ценности.

Най-често задаваните въпроси и техните отговори ще бъдат организирани в рубрика на интернет страницата на института.

Институтът отказва да съгласува голяма част от инвестиционните проекти и искания за намеси в защитени територии – на частни инвеститори, но и на общини, за единични обекти, но и за градски ансамбли и археологически комплекси. Причините за това най-често са липсата на осмисляне на недвижимото културно наследство като ценност, липсата на професионален опит в проектирането, неработещият Закон за културното наследство и опитите да се заобикалят правилата. Практика от дълги години е да се предлагат проекти, които увреждат или унищожават необратимо културното наследство.

НИНКН дава предписания за необходимите промени при всеки върнат проект. Въпреки това понякога проектите се преработват по няколко пъти. Целта на консултациите е да помогнат на заинтересованите страни да подготвят качествени предложения и да ограничат недопустимите намеси върху недвижимите национални ценности. Това е особено важно за проектите с европейско финансиране.

39 120 недвижими културни ценности са застрашени: 20 241 от тях имат статут, но нямат режими на опазване, т.е. на практика не са защитени, 18 879 са само декларирани и също не са защитени. НИНКН е лишен от законови инструменти да предотврати унищожаването на културно наследство, ако инвеститорът е получил разрешение за това от общината.

Законът, приет през 2009 г., предвижда дълги, тежки, сложни и дублиращи се процедури, които ощетяват едновременно и инвестиционните намерения, и обществения интерес; забавят преписките и становищата; създават условия за корупция.

Институтът настоява от месеци за спешни промени в закона и в структурата на института, за да започне актуализацията на списъка на недвижимото културно наследство и на режимите на опазване на обектите. Промените в ЗКН са временна мярка, докато се подготви нов качествен закон с ясни правила и прозрачни процедури.

Related Articles

Качествената работа, сроковете и прозрачността в обществените поръчки обсъдиха кметът на София и КСБ

Кметът на София Васил Терзиев и представители на Камарата на строителите в България проведоха работна среща в края на изминалата седмица. На нея столичният...

Фонд ФЛАГ финансира подготовка на проектни предложения

Фонд ФЛАГ отпуска заеми за подготовка на проекти по програми, финансирани със средства на ЕС, от българското правителство или други международни програми. Допустими кредитоискатели са...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ