24 C
Пловдив
четвъртък, юли 18, 2024

НИНКН със супер техника за документиране на недвижимото културно наследство

Министерството на културата осигури за Националния институт за недвижимото културно наследство (НИНКН) дигитална техника последно поколение за документиране на недвижимото културно наследство. Това ще помогне за по-бърза актуализация на регистъра на недвижимите културни ценности, както и за идентифицирането на нови обекти, които заслужават да бъдат част от културното наследство на страната ни.

Средствата за новата дигитална техника, софтуер, лаптопи и 3 автомобила за екипите, работещи на терен, са осигурени от програмата за капиталови разходи на Министерството на културата. Общата им стойност е близо милион и половина лева.

В близките месеци ще бъдат цифровизирани първите археологически и архитектурни обекти от национално и световно значение. Заедно с това модерната апаратура ще бъде използвана в следващия етап от Териториалната програма, както и за документирането на археологически резервати и на български недвижими ценности в чужбина, каза директорът на Института арх. Петър Петров. Той подчерта, че близо половината от богатото национално недвижимо наследство е унищожено или застрашено.

ФАКТИТЕ

Териториалната програма от НИНКН, която започна през 2022 г., очертава тенденция: 10% от обектите са напълно разрушени, около 35% са в аварийно състояние – огромна загуба за културната памет и за националната ни идентичност, за туристическата индустрия и за икономиката. Дигиталното заснемане е шанс за съхраняването и възстановяването на застрашените обекти в цифровия и в реалния свят.

4-те лазерни скенера, 4-те дрона с оборудване за високоточно панорамно заснемане и картографиране и специализираният софтуер ще пренасят физическите обекти в свръхпрецизни 3D модели в пространството от данни. Откриват се нови перспективи за опазването на недвижимото ни културно наследство в страната, категорични са експерти.

Снимка: Министерство на културата

Related Articles

Обновяват сградата на Драматично-кукления театър в Хасково

Община Хасково подписа договор с МРРБ за финансиране на изпълнение на инвестиция „Енергийно обновяване на сградата на Драматично-куклен театър „Иван Димов“ на стойност 1...

Статуята на Хермес от Хераклея Синтика става част от музея в Петрич

Двуметровата статуя на Хермес, открита в Хераклея Синтика, вече ще е в музея в Петрич. Това съобщи пред БНР ръководителят на разкопките проф. Людмил...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ