15 C
Пловдив
сряда, май 22, 2024

НИНКН организира публичен разговор за проблемите в Закона за културното наследство

„Как държавата унищожава недвижимото културно наследство“. Това ще бъде темата на публичен разговор, който се организира от директора на НИНКН арх. Петър Петров и екипа му. Пресконференцията ще се проведе на 12 юли 2022 г., вторник, от 11.00 часа в пресклуба на БТА и ще бъде посветена на проблемите, свързани със Закона за културното наследство и техните решения.

Около 400 ценни образци изчезват необратимо всяка година и процесът се ускорява, въпреки задължението на държавата да опазва недвижимото наследство.

Няма национална стратегия за това национално богатство, създавано в продължение на 6,5 хилядолетия по нашите земи, се казва в прессъобщение на Института, разпратено до медиите.

От 39 600 недвижими културни ценности едва 480 са защитени от унищожение. Причините за това са Законът за културното наследство и системното обезкървяване на НИНКН през последните 30 години. Вместо да осъществява научно-изследователска работа, институтът е сведен до административен орган, безпомощен да спре унищожаването на недвижимите културни ценности, пише още в съобщението.

През последната година НИНКН полага отчаяни усилия да промени системата на опазване на културното наследство. За това са необходими спешни промени в закона, спешна актуализация на списъка на недвижимото културно наследство, нова структура на НИНКН и държавническо мислене за опазването и управлението на недвижимото културно наследство.

Нищо – това е резултатът. Подкрепа на думи и липса на действия. Унищожаването на недвижимите културни ценности заличава паметта и средата, в която живеем и която ни формира като хора, общност и общество, категорични са от НИНКН.

Related Articles

Програма „Европа” 2024 е отворена за кандидатстване до 10 юни

Програма „Европа” на Столична община стартира за шестнадесета поредна година. През 2024 г. водещият ѝ принцип отново е свързан с подпомагане на сътрудничеството между...

Разглеждат 77 проекта за интегрирано градско развитие

77 проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ на Оперативна програма „Развитие на регионите 2021 – 2027" са постъпили за разглеждане в Столична...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ