22 C
Пловдив
петък, март 29, 2024

НИНКН организира публичен разговор за проблемите в Закона за културното наследство

„Как държавата унищожава недвижимото културно наследство“. Това ще бъде темата на публичен разговор, който се организира от директора на НИНКН арх. Петър Петров и екипа му. Пресконференцията ще се проведе на 12 юли 2022 г., вторник, от 11.00 часа в пресклуба на БТА и ще бъде посветена на проблемите, свързани със Закона за културното наследство и техните решения.

Около 400 ценни образци изчезват необратимо всяка година и процесът се ускорява, въпреки задължението на държавата да опазва недвижимото наследство.

Няма национална стратегия за това национално богатство, създавано в продължение на 6,5 хилядолетия по нашите земи, се казва в прессъобщение на Института, разпратено до медиите.

От 39 600 недвижими културни ценности едва 480 са защитени от унищожение. Причините за това са Законът за културното наследство и системното обезкървяване на НИНКН през последните 30 години. Вместо да осъществява научно-изследователска работа, институтът е сведен до административен орган, безпомощен да спре унищожаването на недвижимите културни ценности, пише още в съобщението.

През последната година НИНКН полага отчаяни усилия да промени системата на опазване на културното наследство. За това са необходими спешни промени в закона, спешна актуализация на списъка на недвижимото културно наследство, нова структура на НИНКН и държавническо мислене за опазването и управлението на недвижимото културно наследство.

Нищо – това е резултатът. Подкрепа на думи и липса на действия. Унищожаването на недвижимите културни ценности заличава паметта и средата, в която живеем и която ни формира като хора, общност и общество, категорични са от НИНКН.

Related Articles

Благоустрояват крайречната зона по р. Янтра в Габрово

Благоустрояването на крайречната зона по р. Янтра е включено в Концепция за интегрирани териториални инвестиции на Община Габрово. В тази връзка се състоя публично...

Столична община събира проекти за изпълнение на Плана за интегрирано развитие

Столична община, в качеството си на териториален орган по подбор на проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ на Програма “Развитие на регионите”...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ