27 C
Пловдив
събота, юли 13, 2024

Нивата на концентрация на радон в сградите у нас са под европейските норми

Техническите изисквания към нивата на концентрация на радон в сградите в България са съизмерими с европейските норми. При референтна стойност на концентрацията на радон от 200 Bq/m3 за новопостроени жилищни и обществени сгради и 300 Bq/m за съществуващи, средната измерена стойности у нас е 111.2 Bq/m3. Данните бяха представени от специалисти от Националния център по радиобиология и радиационна защита (НЦРРЗ) на среща със заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Явор Пенчев. Те подариха на заместник-министъра едно от трите печатни издания на Европейски атлас за естествена радиоактивност, в който за първи път са включени данни от България.

Стойностите са събирани повече от 10 години на база на реални измервания и показват нивата на разпространение на радон в жилищните и обществени сгради по области и общини.

Радонът е естествен радиоактивен газ, невидим, без мирис и вкус. Основните източници на радон са почвата, която съдържа радий, водата и строителните материали. При продължително излагане на големи концентрации може да бъде опасен за човешкото здраве.

Специалистите от НЦРРЗ подчертаха доброто съдействие с МРРБ. Благодарение на изготвената от ведомството Наредба за техническите изисквания към сградите за защита от радон могат да се предприемат адекватни технически мерки за превенция и намаляване на стойностите на радон в сградите.

Ние измерваме стойността и оценяваме има ли риск за здравето или не, но оттук нататък мерките са работа на строители, проектанти, специалисти по вентилация, а нормативната уредба, която да ги задължи да предприемат превантивни или коригиращи мерки, идва от МРРБ“, каза доц. д-р Жана Джунова – Великова, директор на Националния център по радиобиология и радиационна защита.

Измерването на стойностите на радон в сградите се извършва от РЗИ, а информацията се събира и обобщава от НЦРРЗ. Наредбата за техническите изисквания дава ясни инструкции какви мерки за защита да бъдат предприети, ако се установят високи стойности на радон при проектиране и изграждане на нови сгради и при основен ремонт, реконструкция и обновяване на съществуващи сгради.

В нормативния документ сградите са класифицирани в три нива на риск – ниско, средно и високо според измерените стойности на радон в тях и за всеки вид има регламентирани конкретни мерки, които се оценяват още на етапа на проектиране. Освен защита на новите сгради, в наредбата подробно са описани и техническите изисквания за защита от радон в съществуващите сгради. Оценката се прави от проектанта, който, ако установи наличие на радон, описва в техническия проект необходимите мерки според нивото на риск за съответната сграда и след това строителят изпълнява проекта.

Със съдействието на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране от тази година темата е заложена и в обучението на студентите от Техническия университет в София

 

Related Articles

Проучване на Европейската градска инициатива

От какво се нуждаят градовете, е въпросът на Европейската градска инициатива (EUI) в ново проучване за предизвикателствата в големите населени места. Планирано за провеждане...

Скоро: 18 нови трамвая ще возят пътниците в София

Столичната община обяви търг за нови трамваи. Мотрисите ще обслужват линиите 20 и 22 и ще бъдат с всички удобства за пътниците - климатик,...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ