Нестандартна къща, захранвана от кафе

0

Сигурно сте чували, че не бива да се изхвърля утайката от кафето, защото с нея може да се подхранят цветята у дома или да се направи скраб за тяло. Но едва ли знаете, че има и по-нестандартни идеи за повторното оползотворяване на остатъците от ободряващата напитка. Такова предложение ни дава американска компания, която използва повторно утайката от кафе, за да захранва около 80 процента от комуналните услуги в един малък дом.
Това е част от проекта на Dunkin Donuts, голяма верига за кафе в Америка, и биохимичната компания Blue Marble Biomaterials. Те се обединяват за една обща цел: създаване на екологично чисти биогорива.
Технологията не е сложна. Излишното масло в използваните зърна от кафе се отстранява, смесва се с алкохол, който превръща продукта в биодизел. След това се преработва в гориво, което служи за изгаряне на производството на енергия. Според Blue Marble Biomaterials всяка 170 килограма използвана утайка от кафе, дава около един галон гориво, което може да се използва в дома. Вследствие на откритията, Dunkin Donuts решават да приложат на практика тази теория в нов научен експеримент. Те си партнират с компания, която прави малки домове и така се създава малък преносим дом от 25 кв. м.
Мини къщата е изградена от тъмнокафяво дърво, оцветено в черно – имитация на цвета и структурата на чаша кафе. Домът разполага с всичко необходимо за едно обикновено домакинство – спалня, кухня, баня, пералня и хол. А всичката енергия се добива от утайката на енергизиращата напитка.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си