Небесните архитектурни шедьоври на София

0

Фотоси с дрон разкриват красотата на покриви и фасади, които често остават невидими за очите ни

Архитектурата през окото на дрона изглежда едновременно непозната и смайваща. Сгради, които многократно сме виждали, и улици, по които сме минавали безброй пъти, изглеждат по уникален начин, заснети от въздуха. Летящите камери на Skymedia са запечатали фасади, скулптурни елементи и декорации по покривите на емблематични обекти в София. Всеки, който ги види, неволно изпитва чувството, че е бил ограбен откъм красота преди тази изложба. Причината е повече от прозаична и се крие изцяло в нас. Забързани в делника, рядко вдигаме очи и търсим съприкосновение с добрите архитектурни образци.

 

Банковата сграда на ул. „Раковски” и ул. „Иван Вазов” с един от най-впечатляващите декоративни елементи по софийските покриви, дело на арх. Никола Лазаров. Построена през 1910 г. след конкурс между най-добрите архитектурни бюра по това време.

21-а

 

 

Едната от двете метални композиции над предната фасада на Народния театър „Иван Вазов”.Завършена е през 1906 г. по проект на виенските архитекти Херман Хелмер и Фердинанд Фелнер.

21-б

 

 

Руската църква е с един от най-красивите и разпознаваеми покриви в столицата. Творение на руския архитект Михаил Преображенски.

21-в

 

 

Впечатляващата кула, с пищна декорация на сградата на „Застрахователното дружество”. Дело е на арх. Георги Фингов.

21-г

 

Сградата на Министерство на земеделието е друг архитектурен шедьовър на арх. Никола Лазаров. Удостоена е с първа международна строителна награда през 1912 г. Тук навремето се е помещавала Сметната палата.

21-д

 

 

Банковата сграда на ул. „Славянска” 2 (зад Народния театър) е проектирана от архитект Георги Фингов. Построена е през 1912 г. за Търговско-индустриална камара. Имала е зимна градина, която сега е трансформирана в изложбена галерия.

21-е

 

 

Централните софийски хали са по проект на арх. Наум Торбов. Отворят врати през 1911-а. От 1988 г. до 2000 г. не функционират, след което са основно ремонтирани и отново посрещат клиенти.

21-ж

 

 

Националната галерия за чуждестранно изкуство се намира в сградата на бившата държавна печатница, проектирана от виенския архитект Фридрих Швамбергер. Пострадала е силно при бомбардировките над София, след което е възстановена в оригиналния си вид.

21-з

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си